Medikal Saglık ve Hastalıklar Saglık vede Fıtness uzreine bir blog.

Perşembe, Mart 30, 2017

Aşırı Hijyene Dikkat !


AŞIRI HİJYEN İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NEDEN OLABİLİYOR

Aşırı hijyen, idrar yolu enfeksiyonlarını önlemiyor. Aksine daha sık görülmesine yol açıyor. Özellikle genital organların temizlenmesinde antiseptiklerin kullanılması önerilmiyor.

Kamuoyunda bilinenin aksine fazla hijyen idrar yolu enfeksiyonlarını önlemiyor. Tersine bilinçsizce kullanılan hijyenik maddeler ve antiseptikler genital organlarda mikrop florasını bozarak zararlı mikropların artışına, dolayısıyla enfeksiyon riskine yol açabiliyor. Bevliye Uzmanı Prof. Dr. Yalçın İlker konuyla ilgili olarak antiseptiklerin, vajinada mevcut olan mikrop florasını bozarak zararlı mikropların artışına, dolayısıyla enfeksiyon riskine yol açabileceğinin altını çiziyor ve ekliyor “Tuvaletten daha sonra temizlik alışkanlığı da, idrar yolları enfeksiyonlarının önlenmesinde önemli rol üstleniyor. Temizliğin önden arkaya doğru olması gerekiyor. Huysuz halde anal yoldaki mikroplar idrar yoluna taşınabiliyor.”

İdrar yolları enfeksiyonları, erişkinlerde en sık antibiyotik kullanılan rahatsızlıkların başında geliyor. Genellikle sağlıklı kişilerde ortaya meydana çıkan bu rahatsızlık ayakta çare ediliyor. Fakat, tedavi dikkatsizlik edildiğinde hastalık ağır tablolara neden olabiliyor.

Prof. Dr. Yalçın İlker, “Bu enfeksiyonların çare edilmemesi böbrek iltihabına, böbrek kaybına ve hatta ölüme dek gidebiliyor. Tüm idrar yolu enfeksiyonlarının %75 ine koli basili bakterisi neden oluyor. Kadınlarda erkeklere oranla 25 kat daha pozitif görülmesinin nedeni ise, idrar kesesinden sonraki idrar yolunun kadınlarda çok daha kısa olması. Erkeklerde de prostat bezi enfeksiyonları manâlı sıhhat sorunlarına yol açıyor ve çare süreci daha engebeli geçiyor. Çünkü prostat bezine yerleşen bakterilerin tamamen ortadan kaldırılması muhtemel olmuyor.” diyor ve ekliyor “Bakteriler, idrar olunca esas olarak idrar yaptığımız delikten içeri giriyorlar. Cisim direnci genellikle, bu esnada idrar yollarına ilerlemeye çalışan bakterileri öldürüyor. Lakin öldürülmediğinde veya çok sayıda bakteri girdiğinde enfeksiyona niçin oluyor. Kadınlarda görülmesinin en büyük nedeni ise cinsel ilişki esnasında giren bakteriler. Bundan korunmak için de, cinsel ilişkiden sonra idrara çıkmak gerekiyor. Çünkü ilişkiden sonradan idrar kesesini boşaltmak koruyucu tesir yapıyor.”

İdrar Yollarında En Çok Görülen Enfeksiyonlar ve Belirtileri

En sık görülen idrar yolu enfeksiyonu, idrar kesesi kaynaklı oluyor. “Sistit” olarak adlandırılan bu enfeksiyonun ilk belirtisi de, çok sık idrara çıkmak oluyor. Sıklığı 1.5 saatte bir den, 15 dakikada bire kadar değişiyor. Bu duruma, idrar yaparken hissedilen yanma da eşlik ediyor. İdrarda kanama ve hafif alev de nadiren görülen belirtiler arasında yer alıyor.

Tanı ve Çare Yöntemleri

Prof. Dr. Yalçın İlker idrar yolu enfeksiyonlarında teşhis sıralama ve tedavi yöntemlerinin önemine dikkat çekiyor. İlker, “Kişiyi hekime getiren bu şikayetlerin arkasından, fizik muayene yapılıyor. İdrar kesesinin olduğu bölgede alınganlık saptanıyor. İdrar tahlili ve idrar kültürü yaptırılıyor. Bu tahlillerde enfeksiyon bulguları ortaya çıkarsa, enfeksiyonun türüne göre antibiyotik belirlenerek tedaviye başlanıyor. Genelde 3-5 gün süren tedavi süreci, enfeksiyonun ortadan kaldırılması için tatmin edici oluyor.” diyor.

Prof. Dr. Yalçın İlker, Sistit in gebelikte fazla rastlanan bir şart olduğunu, fakat hamilelikte her antibiyotik kullanılmadığı için kadınların mutlaka hekime başvurup, yerinde ilacı alması gerektiğini belirtiyor. İlker, “Cinsel aktivitenin aniden arttığı durumlarda da Sistit sık görülüyor. böylece, özellikle balayına çıkan çiftlerde ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonları “balayı sistiti” olarak adlandırılıyor.” diyor.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarında Mikrobiyolojik Misal Almanın Önemi

Kadınlarda daha sık görülmekle beraber, erkek hastalarda da azımsanmayacak derece yaygın olan idrar yolu enfeksiyonları, dürüst antibiyotikle tedavi edilmeyen hastalarda ağır tablolara neden olabiliyor. Bu konuya uyarı çeken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, bu denli sık görülen ve önemli sonuçlar yaratabilen enfeksiyonların tedavisinde kullanılacak olan antibiyotiklerin mikrobiyolojik veriler ışığında seçilmesinin gerekliliğini vurguluyor. Dr. Hakko konuyla ilgili olarak şu bilgileri veriyor: “İdrar yolu enfeksiyonlarına genellikle barsakta yer alan bakteriler neden oluyor. İdrar yolu enfeksiyonuna en sık yol açan, toplumda koli basili olarak tanıdık “Escherichia coli” oluyor. Bu ve bunun sanki diğer bakteriler antibiyotiklerle karşılaştıkça dayanıklılık geliştiriyor ve antibiyotikleri etkisiz hale getiriyor. böylece tedaviye başlamadan önce (tek bir doz zeka antibiyotik almadan) hastadan mikrobiyolojik kültür alınarak, hangi antibiyotiklere karşı aklıselim olduğunun saptanması gerekiyor. Bu sayede doğru antibiyotikle etkin çare yapılması ve bakterinin direnç geliştirmesi önleniyor.”

Uzun dönemli tedavi gerektiren prostat enfeksiyonları; ağır seyreden, damardan antibiyotik tedavisi gerektiren böbrek enfeksiyonları ve sık tekrarlayan enfeksiyonlarda Antibiyogram yapılmasının koşul olduğunu söyleyen Dr. Hakko, kültürde üremeyen mikoplazma, klamidya ve üreoplazma gibi bir takım bakterilerin tanısında kullanılan başka yöntemler de olduğunu belirtiyor. İdrar ve kan örneklerinde çalışılabilen bu testler, aracısız olarak bakterinin saptanması ve hedefe yönelik tedaviyle etkin tedavinin uygulanmasına muavin oluyor. Dr. Hakko, idrar kültüründe üreme olmaması, verilen antibiyotiğe cevap vermeme ve tekrarlayan enfeksiyonlarda da bu testlerin yapılmasının yardımcı olacağını vurguluyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Sosyal Ağlar

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İLARİS MEDİKAL. Blogger tarafından desteklenmektedir.

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Yandex

Yandex.Metrica

Kategoriler

Copyright © İLARİS MEDİKAL | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com