Medikal Saglık ve Hastalıklar Saglık vede Fıtness uzreine bir blog.

Cuma, Mart 31, 2017

Kısırlığının Başlıca Nedeni Varikosel Korkulu Rüyanız Olmasın


ERKEK KISIRLIĞININ BAŞLICA NEDENİ VARİKOSEL KORKULU RÜYANIZ OLMASIN…

Demin birkaç yıl öncesine dek ülkemizde bebek sahibi olamayan çiftlerde problemin çoğunlukla kadında olduğunu düşünülürdü. Oysa son yıllarda yapılan araştırmalara göre infertilite (kısırlık) vakalarının takriben üçte biri erkek faktörüne bağlıdır. Erkek infertilitesi vakasında en sık görülen nedenlerin başında Varikosel geliyor. Kadın Hastalıkları-Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Numan Bayazıt “ Varikosel ve kısırlık ilişkisi ” ile ilgili bilgi verdi.

Varikosel, skrotum adı bahşedilen yumurtalık torbalarında ve yumurtalıkların etrafında oluşan genişlemiş varisli damarlardır. Bu rahatsızlık her iki testiste de görülebilir. Fakat anatomik komşulukları dolayısı ile sol testiste görülme oranı % 85, sağ testiste görülme oranı ise % 15 civarındadır. Bir taraftaki varikosel çoğunlukla öteki testisi de etkilemektedir.

Normal popülasyonda erkeklerin %10- 20’sinde, infertil erkeklerin ise % 60 ın da varikosel vardır.

Varikosel sol tarafta daha sık görülür. Her 6 erkekten 1’inde saptanan bu koşul çoğu zaman hiçbir semptom vermez. Fakat ara sıra aşağıdaki belirtiler görülebilir:



-Testislerde sancı

-Testislerde küçülme

-Testislerde dolgunluk şehvetli

-İnfertilite (kısırlık)

-Gözle görülebilen genişlemiş damarlar

-Ele gelen genişlemiş damarlar



Varikosel testislerdeki kanı boşaltan toplardamarların genişleyip varisleşmesidir. Varisleşmiş bu damarların içlerinde bulunan ve kan dolaşımının tek yöne içten olmasını sağlayan kapakçıklar işlevlerini kaybettikleri için kirli kanın testislere doğru geri akmasına mani olamazlar. Bu koşul testislerde ısı ve toksik madde artışına sonuçta sonuçta da sperm üretiminde aksaklıklara neden olabilmektedir.

Önce Kısırlığı Saptama İçin;

Sperm miktarı, erkeklerde üretkenliğin en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilmiştir. Çocuk sahibi almak isteyen ve bunda bezginlik yaşamış erkeklere birincil spermiogram testi uygulanmaktadır. Bu test, spermlerle ilgili bütün detayların görülmesine imkan tanır.Deneme ancak hastane veya laboratuar ortamında yapılabilir.Babystart FertilCount Erkek Kısırlık Testi, semendeki sperm sayısı ve konsantrasyonu durumu için yapılan seri bir testtir.Birçok erkek kısırlığı hala bir tabu olarak gördüğü için bu testi evlerinde kendileri rahatlıkla uygulayabilirler. Erkek Kısırlık Deneme Kiti, sperm sayısının Dünya Afiyet Örgütü nün belirlemiş olduğu 20 Milyon sınırdan pozitif veya eksik olduğunu belirten, evde yapılan tek testtir. Pozitif netice, üretkenliği garantilemese de, iyi bir haber olarak değerlendirilir. Negatif netice ise, tamam ile kötü bir haber olarak değerlendirilmez. Bu durumda erkeğin doktora gitmesi tavsiye edilir. En azından çiftin çocuk sahibi olması için aylarca sürecek sonuç alamayacağı incelemeler önlenmiş olur.

VARİKOSEL NE ZAMAN ÇARE EDİLMELİDİR?

Varikosel ameliyatlarının kısırlık tedavisindeki faydası tartışmalıdır. Bu konuda tavsiyeleri dikkate alınan Avrupa ve Amerika’nın kısırlık ve bevliye derneklerinin bazıları infertilite tedavisinde varikosel operasyonunun yeri olmadığını belirtirken bazıları da açıklanmış durumlarda denenmesi gerektiğini savunurlar. Ameliyat önermek için başta sperm parametrelerinden birinde bozukluk olması gerektiği açıktır. Spermi olağan olduğu halde sadece çocuğu olmuyor diye varikosel ameliyatı yapılmaz. Ancak sperm parametrelerinin çok bozuk olduğu durumlarda da iyi sonuç vermesi öyle beklenmez. Kadının ek bir problemi varsa ya da yaşı 35’in üstünde ise yine varikosel ameliyatı ile süre kaybetmemek gerekir.

Kısırlık toplumda çok sık rastlanan bir koşul mudur?

İnfertilite oranı toplumda % 10-15 arasında görülmektedir. Çocuk sahibi olamayan ailelerin 1/3’ünde erkekte sorun varken, 1/3’ünde kadında sorun saptanmaktadır. Geri kalan 1/3’te ise her ikisinde de problemler mevcuttur. Ancak derhal bildirmek gerekir oysa yapılan infertil çiftlerin takriben yüzde 15’inde belli neden saptanamamaktadır ve bu hasta grubu açıklanamayan kısırlık olarak adlandırılmaktadır.

Erkek kısırlığının ameliyat ile düzeltilebilen başka nedenleri var mıdır?

Evet vardır. Özellikle sperm kanalının prostat içerisinden geçtiği kısımda oluşan kist, taş-kireçlenme ve darlıklarda tıkalı bölgenin cerrahi olarak ortadan kaldırılması ile kısırlık tedavisi yerinde hastalarda olası olabilmektedir.

Diğer düzeylerdeki tıkanma bölgeleri ise mikroskop altında bulunup çıkartılır geri kalan sağlam bölgeler birbirine baştan ucuca getirilip dikilerek meninin doğal yolla dışarı atılması sağlanır.

Kısırlık şikayeti olan erkeklerin ne kadarında varikosel bulunmaktadır?

İnfertil (kısır) erkeklerin % 40-60 ında varikosel bulunur. Bu oran dinç popülasyonda %10-20’dir.

Kısırlık üzerinde etkisi olan hastalık dışı nedenler var mıdır ?

Evet vardır.

Sigara: Sperm rakam ve hareketliliğini düşürür ve spermin olağan yapısını bozar.

Alkol: Fazla içki alımı sperm sayısını düşürür ve anormal sperm üretimine yol açar.

Testis ısısı: Erkeklerde testis ısısı karoser ısısından düşüktür.

Testis ısısı artarsa sperm üretimi azalır. Yüksek alev, sıcak çevrede; egzersiz, sauna ve rahat pantolon giyme testis ısısını arttırabilir.

Fazla kilo : Testis ısısının artmasına ve sperm sayısının azalmasına yol açar.

Fazla çalışma : Hormon üretimini azaltarak infertiliteye sebep olabilir.

İlaçlar : Bazı tansiyon ve ülser ilaçları sperm sayısını düşürebilir ve cinsel arzuyu azaltabilir.

Kadın Hastalıkları-Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Op.Dr.Numan Bayazıt
Botextra; haber botu , film botu, dizi botu, wordpress botu.Akıllı içerik sistemi

0 yorum:

Yorum Gönder

Sosyal Ağlar

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İLARİS MEDİKAL. Blogger tarafından desteklenmektedir.

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Yandex

Yandex.Metrica

Kategoriler

Copyright © İLARİS MEDİKAL | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com