Şeker yerine kullanılan madde çeşitleri
Suni tatlandırıcılar olarak da adlandırılan şeker yerine kullanılan maddeler diyet alkolsüz içeceklerde, pudinglerde, pişmiş besinlerde, yoğurtta ve sakızda bulunabilir. Tatlandırıcılar sofrada da kullanılabilirler.
Bu tip ürünler, artı şekeri ve insanların tükettiği toplam kaloriyi azalttığı için şeker yerine kullanılan maddelere olan istek son yıllarda birden artmıştır. Lakin toplam olarak daha eksik tatlandırıcı harcamak yerine şimdi ırk, on sene öncesinde kullandıkları miktarın üç katından daha fazla suni tatlandırıcı kullanmaktadırlar.
Bayağı bir 350 santilitrelik teneke kutu meşrubat, 10 çay kaşığından pozitif şeker ve 100 kalori içerir ve 0 akarsu kaşığı şeker ve 0 kalori taşıyan aynı büyüklükte perhiz alkolsüz bir içecekle kıyaslanabilir.
Siklamatı hatırlıyor musunuz?
Siklamatların (cylamate) veya tanıdık adıyla “sakarin ’in” yaygın olarak şeker yerine kullanıldığı 1950′leri hatırlayabilirsiniz. İsıya dirençli ve şekerden otuz kat tatlı olan bu tatlandırıcı fazla popüler olmuştu ve pişmiş ürünler, tahıllar, konserve yiyecekler, meşrubatlar, diş macunu ve hatta gargaraya bile eklenmişti. Ama yıllar sonra, 1960′ların sonlarında siklamatin taşıyan sakarinin yüksek dozlarda tatlandırıcıyla beslenen laboratuvar farelerinde mesane tümörlerine yol açtığı ortaya çıktı. Bu sonuçlara dayanarak FDA (Yiyecek Hap Dairesi) siklamatin ABD ’de kullanımını yasakladı.
O zamandan bu yana daha çok alıştırma yürütüldü ve bu tatlandırıcının kanserojen olduğuna dair hiçbir kanıt bulunamadı ama kullanımı için her tarafta onaylanması gerekmektedir. Siklamatlar Birleşmiş Devletler hariç Kanada, Avrupa, Asya, Güney Amerika ve Afrika ’da elliden fazla ülkede kullanılmaktadır. Türkiye ’de ise hap sektöründe tatlandırıcı hammaddesi olarak kullanılmaktadır.
Yemeklerdeki şekerin ve sofrada kullanılan tatlandırıcıların yerini yapay şekerli maddeler, şekerin kendisinden 2000 kat dek olabilir.
Sakarin
Genellikle Tatlı & Düşük Kalorili veya “pembe şeker” olarak aşina sakarin sonra gözde şeker tatlandırıcısı oldu. Şekerden 300 kat daha tatlı olan bu popüler şeker yerine geçen maddeler yıllardır birçok fırınlanmış üründe, meşrubatta, alkolsüz içecekte ve sofrada tatlandırıcısı olarak kullanılmaktadır. Halkda olmasa da laboratuvar hayvanlarında kansere niçin olduğu kanıtlandığından dolayı, kısa vakit içinde sakarinin güvenliği konusunda da tartışmalar başladı. Ancak hiçbir zaman kanıtlanmamış bu veri, sakarinin pazardan kaldırılması lüzumtiğini göstermedi. bu nedenle, gıda ürünlerinin, laboratuvar hayvanlarında mesane kanseri geliştirdiği gösterilmiş olan sakarin maddesi içerdiğini belirtecek şekilde ürünlerin etiketlenmesi (1977′den itibaren) istendi. Fakat son zamanlarda bu etiketleme zorunluluğu da ortadan kalktı.
Aspartam
1981′de, on yıldan uzun süren ayrıntılı güvenlik testlerinden daha sonra ABD şeker yerine kullanılan bir başka maddeyi onayladı. Aspartam olarak bilinen bu tatlandırıcı, NutraSvveet ve Equal isimleriyle pazarlandı. Aspartam, iki aminoasit-cilt oluşur (aspartik asit ve fenilalanin). Aspartam ’ın tadı, şekerin tadına epeyce aynı, 200 kat tatlıdır ve kalori değeri yoktur. Fırınlanmış ürünler, konserve yiyecekler, pudingler, jelatinler, dondurulmuş tatlılar, meşrubatlar, sıcak çikolata, diyet alkolsüz içecekler ve sakız gibi birçok mahsul aspartam içermektedir. Isıya dayanıklı değildir bu yüzden aspartam kullanılan ürünler, fazla fazla pişirme veya fırınlanma gerektirmeyenler olmalıdır. NutraSvveet (Equal) de mavi paketi içinde kahve ve dere gibi içeceklere eklemek, tahıl gevreği ve yoğurdun üzerine serpmek için sofrada tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
Şeker yerine geçen Aspartam ’ın kullanımı ile ilgili tartışmalar yükseldi ve emniyet testi uygulanmaya devam edildi oysa hiçbir araştırma özellikle akılcı porsiyonlarda kullanıldığında bu tatlandırıcının tehlikesiz olmadığını kanıtlayamadı. Devlete Ait standartlarda aspartam kullanımı için konulan talimat, birçok insan göre genelde tüketilen miktarı fazlasıyla geçmiştir.
Orta-bedende bir yetişkinin üst limitlere ulaşması için aspartamdan üretilmiş on beşten artı 350 santilitrelik kutu yani 6 litreyi aşan diyet alkolsüz içecek tüketmesi gerekir.
Diyetlerde aspartam kullanımını azaltmaya neden olan öteki sorunlar, aminoasid olan fenilalanini metabolize etmeye yarayan enzimin eksik olabildiği bir grup insanla ilgili sorunları içerir. Fenilketonıtri denilen bu hastalık kalıtsaldır. Çocukta akıl engeline de yol açar ve ender rastlanır ama bu aminoasit tüketilirse tehlikeli olabilir. (Bebekler doğduğunda bu kalıtsal anormalliğin takibi yapılır.) Bundan nedeniyle, fenilalanin taşıyan tüm ürünlere hamileler için sakıncalarını belirten etiketler konulmalıdır.
Asesulfam K
1980′lerin sonunda kuru ve hazır yiyeceklerde, tatlılarda, şekerlemelerde, alkolsüz içeceklerde, sakızlarda ve sofrada tatlandırıcı olarak kullanılması için şeker yerine kullanılan diğer bir madde sunuldu. Asesulfam K olarak bilinen aspartam yerine kullanılan bu madde Sunette ve Svveet One olarak pazarlandı. Asesulfam K, şekerden 200 kat tatlıdır fakat bazen sonradan ağızda kalan lezzet sebebiyle çoğu kez öteki tatlandırıcılarla birlikte kullanılır. Asesulfam K kalori içermez, karoser göre metabolize edilmez ve idrar yoluyla vücuttan atılır. Bu ikame maddesi de güvenlik açısından ayrıntılı olarak araştırılmış ancak o kadar zehirli etkisi olmadığı gösterilmiştir.
Yapay tatlandırıcıların öteki tipleri
Siklamatların olası her yerde sunumunun yanı sıra son zamanlarda ülkemizde öteki tatlandırıcıların kullanımı kabul görmektedir. Bunlar sukraloz ve alitamdır.
Sukraloz, sahiden şekerden yapılan düşük kalorili bir tatlandırıcıdır. Şekerden 600 kat tatlıdır ve kalori katkısı yapmaz. Bu tatlandırıcı, gıda işlemi esnasında epeyce dirençli olduğundan fırınlanmış ürünlerde en çok tercih edilen tatlandırıcıdır. Şu sıralar sukraloz yirmi beşten artı ülkede bulunabilir.
Aminoasitlerden yapılan bir tatlandırıcı olan Alitam, şekerden 2000 kat daha tatlıdır. Bu mahsul pişirmede, fırınlamada, içeceklerde, sofrada tatlandırıcı olarak ve dondurulmuş tatlılarda kullanışlı olabilir.
Şeker yerine creçen maddeleri uygulamak
Son on yılda şeker yerine geçen maddelerin jurnal kullanımı üç kat arttıysa da incelemeler genel olarak beden ağırlığında keskin bir değişiklik ya da pozitif şekerli ürünlerin tüketiminde genel bir azalma göstermemiştir. Birçok bireyin hem şeker yerine kullanılan maddeleri içeren gıdalar ayrıca de bayağı şekerli olanları harcamak gibi bir birleşimini seçim ettikleri görülmektedir.
Şeker yerine geçen maddeler, uygun olarak ve dere şekerinin yerini tutacak şekilde kullanılırsa kilo vermeye çabalayan bireylere takviye edebilir. Şeker yerine geçen maddeler çok amaçlı kullanılmaktadır ama tüketicilerin bunların çay şekeriyle benzer işi görmediğini anlamaları gerekir. Bileşimleri sebebiyle bu ikame maddeleri şekerin yerini alamaz. bu nedenle aşağıdakileri gerçekleştirmek önerilir:
* Şeker karşılığının ne olduğunu öğrenmek için tatlandırıcı paketinin etiketini okuyun.
* Tatlandırıcı üreticileri ve tanıtıcıları tarafından geliştirilen yemek tariflerine bakın.
* Dondurulmuş tatlılar, jelatinler, meşrubatlar, yoğurt ya da sütle yapılan meyveli içecekler ve salatalar gibi ısıtma gerektirmeyen yemek tariflerini daha çok tercih edin.
* Sevdiğiniz yemek ve yemek yemek tariflerini deneyin. Doğruyu edinmek için birkaç test gerekebilir ancak bir vakit daha sonra hoşunuza gidecek yeni bir tasvir bulabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi şeker yerine kullanılan hiçbir madde kimsesiz tüketicilerin bütün gereksinimlerini karşılamaz. Tatlandırıcıların bazıları sofrada kullanılacak şekilde diğerleri ise fırınlanmış ürünlerde, meşrubatlar ve dondurulmuş yiyeceklerde tercih edilir. Düşük kalorili tatlandırıcılar yiyecek piyasasında yeri olmasına, toplam şeker alımına ve kişinin “tatlı arzusunu” azaltmaya yardımcı olabilmelerine rağmen, bireyler bu ürünlerin kilo kontrolünde sihirli bir değnek olmadığını uslarında tutmalıdırlar. kimsesiz tatlandırıcı göstermek fena bir beslenmeyi telafi edemez. Kilo vermeye çabalayan bireyler, en iyi sonuçlar için yine de bir egzersiz programı ile dengelenmiş bir diyeti birleştirmelidirler.
Toplam şeker ve yağ kalorisini devirmek
uygun şekilde planlanılırsa diyetteki toplam şeker ve yağ miktarını eksilmek mümkündür. Oysa sizin iyi beslenme alışkanlıkları ile ilgili bilginiz bu ürünleri seçerken aklınızdan çıkarsa bu olası olmaz. Daha eksik şekerli ve daha eksik yağlı yiyeceklerin daima düşük kalorili olduğunu sanmayın Doğrusu çoğu yiyecek, lezzeti, yapıyı ve dokuyu telafi etmek için çoğunlukla toplam kalori değer küçük değişikliklere yol açan ve şekerin öteki biçimleri veya şekerin kendisi gibi diğer kalori üreten gıdalardan tatmin edici ölçüde sağlar. Bal veya fruktoz, çay şekerinin yerine konulursa kaloriniz değişmeyecektir. “Light” yazar ürünlerin defalarca düşük kalorili olduğu sonucuna varmayın. Ara Sıra sadece rengi veya dokusu açısından daha light olabilir. ayırt etmek için beslenme etiketlerini karşılaştırın.
Şeker direncine dıkkat etmek lazım yoksa buyuk sıkıntı
YanıtlaSil