Bilhassa yaz aylarında okullar kapandıktan sonra dış aktivitelerde fazla daha artı süre geçirmekte olan çocukların, gıda, vitamin, mineral ve bilhassa su ihtiyaçları manâlı ölçüde artmaktadır. Bunun yanına yaz dersleri veya kursları bölge çocukların zihin yeteneklerinin körelmemesi ve faal olarak derse katılımlarının sağlanabilmesi için su ve enerji ihtiyaçlarının karşılanması şarttır. Bu durumdaki çocukların başarılarının azalmaması, olumsuz etkilenmemesi için oruç tutmamaları öğüt edilir. Somurtkan durumda uyarı eksikliği, asabiyet, huysuzluk, hafıza kaybı, baş dönmesi, göz kararması, idrar azalması, çarpıntı ve fazla uyuklama şikayetleri gelişebilir. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Dinç Yaşam Merkezi Direktörü Uzm. Dr. Serbest Şamilgil ramazanda çocukların dinç bir oruç tutabilmesi için izleyecekleri adımları açıklıyor;
Ne yapmalı ne yapmamalı?
Birincil günler çocuklar sahura mutlaka kaldırılmalı, ama iftara kadar beklemeden öğlen ya da öğleden daha sonra bir öğün etli sebze yemeği, bulgur, ayran, tereyağı, bakliyat gibi tok tutacak özellikte yemek yemek yenmeli, mutlaka su içilmeli ve bu şekilde vücudun alışmasına fırsat verilmelidir.
İftarda lokmalar çok iyi çiğneyin
İftarda aniden iyi çiğnemeden lokmaları yutmaları ve pozitif yiyecek tüketmeleri dispepsi sorunlarına yol açabilir. Şeker ihtiyaçlarını öncelikli olarak şeftali, karpuz, kayısı, üzüm gibi sulu meyvelerden sağlamaları vitamin ve mineral dengesinin korunmasını sağlayacaktır.
Suya dikkat
Eğer çocuk dış ortamda sportif faaliyetlerde, oyun ortamında fazlasıyla bulunmak arzusundaysa olası olduğunca su ihtiyacının giderilmesi ve aşırı terlemeyle vücudun susamış kalmasına engel olunması şarttır. Peş peşe her gün oruç tutulması yerine ilk kez, yarım oruç diğer gün oruçsuz bir gün sonra vücudun vereceği cevaba kadar peş peşe yarım oruçlar şeklinde oruç denenebilir.
Kilo takibine siklet verin
Hem çocuklar her gün tartılarak süratli ve tehlikeli olabilecek şekilde kilo kaybı olup olmadığının, idrar renginin gözlenmesi gereklidir. İdrarın koyulaşması eksik su alımına bağlı iltihaplanma ve böbrek yetersizliği riski yaratabilir.
Sahurda fazla miktarda şekerli yiyecek almamaları konusunda çocuklarınızı uyarın. Bu durumda fazla daha kısa sürede acıkacakları, susayacakları, oruca dayanamayacaklarını bilinmelidir. Çabuk ve uzun vakit tok tutacağından sahurda, protein ve yağ ağırlıklı bir besin tercih edilmelidir. Yumurta, süt, yoğurt, tereyağı ve peynir mutlaka sofrada bulunmalıdır, bir tedarik pekmez ve eksik miktarda bal tüketilebilir. Karpuz gibi sulu meyveler seçim edilmelidir. Sahurda köfte sucuk gibi tuz besinler tüketilmesinin çocuğu kısa sürede susatacağı bilinmelidir.
Uyku önemlidir
Keza çocukların uykuya ihtiyacının erişkinlerden daha pozitif olduğu unutulmamalıdır. bu nedenle çocukların muhtemel olduğunca ramazanda erken yatırılıp uykusunu alması sağlanmalıdır ve hem oruç döneminde de bonbon yapmaları özendirme edilmelidir.
Güneşe uyarı!
Güneşte uzun zaman susamış kalan çocukların baygınlık nöbeti geçirmesi, yani güneş çarpmasına yakalanma olasılıkları yüksektir. Şuur bulanıklığı yaşayabilecekleri unutulmamalı, böylece ailelerinden uzun vakit uzak kalmamaları, denetim altında tutulmaları şarttır.
Oruç konusunda hem büyükler hem de küçük çocuklar dikkatli olmalıdır. Sağlıklı bir beslenme önemli bence ve muhakkak doktor kontrolünde olunmalıdır.
YanıtlaSilGelişme çağında ki çocukların vitamin ve mineral açısından zengin beslenmeleri son derece önemlidir.
YanıtlaSil