Çoğunuzun bildiği gibi, tıp alanında yaşanan gelişmeler kanserli şahısların konuya bakışı üstünde bütartı etki yapmıştır. daima iyi sonuçlar alınmasa da, yeni binyılın başlangıcında, vaktiyle beri çok daha eksik korkulan öteki pek çok hastalıkla karşılaştırıldığında, birçok kanserli hasta için gelecek daha umut vericidir. tamamiyle ne tür hataların hücrelerin kanserleşmesine yol açtığı konusunda hızla daha artı veri ediniyoruz ve yeni buluşlar heyecan veren yeni tedavilerin geliştirilmesini sağlıyor.
Yirminci yüzyılda kanser giderek daha yaygın hale gelmiştir. Bunun nedenlerinden biri yaşlı nüfusun artması ve kanserin daha fazla ihtiyar kimseleri etkilemesidir. Bir diğer sikletli neden de sigaradır. Ne var fakat, kanserin yaygınlaşmasına rağmen, bununla beraber adamakıllı iyileşme şansı da durmadan artmaktadır. Az Önce en ince ayrıntısına kadar iyileşme şansına sahip olmayanlar da daha uzun yaşamakta ve yaşam kaliteleri yükselmektedir.
Bu olumlu gelişmelerin nedenleri aralarında erken teşhis, daha etkin tedavi olanakları, daha başarılı destekleyici tedaviler ve daha başarılı sağlık örgütlenmesi bulunmaktadır. Kanserli bütün hastalar bundan böyle var olan en iyi tedaviden kullanım ve farklı alanlara yönlendirilmiş kuruluşlardan yardım görmeyi bekleyebilir.
Bir diğer gelişme de hastaların bundan böyle kanser ve tedavi seçenekleri konusunda daha bilgili olmalarıdır. Hastalar dağıtılmış yollardan gitgide artarak daha fazla bilgilendirilmekte, değişik kaynaklardan doğru ve yazılmış bilgiler elde edilebilmektedir (bk. s. 90, Yararlı adresler). Böylece çok hastanede hastalara data verilmesi bundan böyle gündelik bir uygulamadır. Hastalar internette gezinmektedir. Haklı olarak, hastalar, artık kendi sağlıklarıyla alakali karar vermede pasif bir karşılıklı olmaktan daha az hoşnuttur. Keza, hem yerel keza de milli düzeyde, hastaların ve tıp mensubu olmayan diğer şahısların kanserle ilgili sağlık durumu hizmetlerinin planlanması ve sunulması sürecine aktif olarak katılmalarını sağlayacak olanaklar çabucak artmaktadır.
Bu kitapta kanserin nedenleri veya belirlenmiş kanser türlerinin ayrıntıları üzerinde durulmayacaktır. Kanserler ve tedavileri konusunda daha yaygın kanser türleri üstünde yoğunla-şılarak laf edilecektir. “Faydalı adresler” başlığını içeren bölümde (bk. s. 90) listelenen diğer kaynaklardan fazla daha özgül bilgiler alınabilir. Ayrıca en manâlı bilgi kaynağınız kendi doktorunuz, hemşireniz ve öteki sağlık durumu çalışanlarıdır.
Bu ufak kitapçığın esas amacı, kanserin özellikleri konusunda bilinenlere, kanserli hastalar için neler yapılabileceğine ve genel olarak uygulanan tedavi ve bakım hizmetlerine yönelik kısa bir data vermektir. Kanserle ilgili her şeyi inceleyen bilim dalına onkoloji adı verildiğini belirtmekte yarar vardır; “onkos” sözcüğü Yunanca ’da kütle anlamına kazanç.
İlerleyen bölümlerde, önceki bölümlerde yer alan bazı kavram ve terimleri bundan böyle bildiğiniz varsayılacaktır. bu nedenle kitabın büyük bölümü sizin durumunuza adaptasyon göstermese de, bir açılış olarak kitabın en azından birincil üç bölümünü okumanız çok faydalı olabilir.
Bu kitap kanserli hastalar, aileleri, arkadaşları ve konuyla ilgilenen diğer kişiler için yazılmıştır. Amacımız kolaylıkla görünüşe göre yardımcı veriler sunarak yardımcı olmaktır.
Kanser hastalığının pek çok farklı evresi ve detayları varken hala bilim bike bu hastalığın tüm gizemini çözebilmiş değil. Bence kanserin tedavisi kesin anlamda mümkün değil
YanıtlaSilKanser hastalığı ile ilgili bilgi sahibi olmak hastalık ile mücadelede oldukça yardımcı olmaktadır.
YanıtlaSil