Beslenmede Kahvaltının Önemi
Yemek yeme alışkanlıkları kişilerin bedensel ve zihinsel
faaliyetlerini etkileyen en önemli unsuru teşkil etmektedir. Sağlıksız beslenen
kişilerde düşünme ve kavrama yeteneği azalır, hafıza kayıpları gözlemlenir.
Dengesiz beslenen kişiler günde 8 saat uyusa bile kendilerini yorgun ve halsiz
hisseder, çabuk yorulur ve yeni şeyler öğrenmekte zorluk çekerler.Beslenmede kahvaltının önemi iyi
kavranmalı ve kahvaltı edilmeden güne başlamamaya dikkat edilmelidir.
Günün en önemli öğününün kahvaltı olduğu artık hemen hemen
herkes tarafından bilinmektedir. Kahvaltı günün en uzun süreli açlığını yani
gece açlığını takiben yenen bir öğün olduğundan biten enerjinin tekrardan
alınabilmesi için çok önemlidir. Kahvaltı glikoz için kaynak oluşturduğundan
büyük bir öneme sahiptir. Glikoz ise oksijen dışında beyne enerji sağlayan tek
şeydir. Beyin bir enerji deposuna sahip değildir, vücuda glikoz girdikçe enerji
alır ve glikoz kayboldukça enerjisini kaybederek işleyişini azaltır. Sabah
kahvaltı yeterli olarak yapılmazsa beyne yeterli düzeyde enerji ulaşmaz ve bu
durum baş ağrısı, yorgunluk, dikkat ve algılama yeteneğinde azalma gibi
sıkıntılar yaşanmasına neden olur. 12 saat süren açlıktan sonra sabah uyanır
uyanmaz kahvaltı etmek ve vücut ile beyni güne hazır hale getirmek hayati öneme
sahiptir. Gün içinde anlama kapasitenizde azalma yaşamamak, odaklanma ve
konsantrasyon kaybına uğramamak için sabahları muhakkak kahvaltı ederek evden
ayrılmanız gerekmektedir.
Beslenmede kahvaltınınönemi oldukça büyüktür. Kahvaltı yapmadan güne başlamak verimi büyük oranda
düşürür. Bedenin düzenli bir şekilde işleyişe geçebilmesi için kan şekerinin
belirli bir seviyeye ulaşması gereklidir. Uyku boyunca vücuttaki tüm besinleri
yakarak enerji harcayan beden de metabolizmayı çalıştıracak hiçbir besin
kalmayacağından ilk olarak kahvaltı etmek şarttır. Şekerin düşüklüğü gibi
yüksekliği de sakıncalı bir durumu meydana getireceğinden düzenli aralıklarla
ve uygun miktarlarda besinler alınarak kahvaltı etmeye dikkat edilmelidir.
Kahvaltıda yüksek protein içeren besinlerin bulunması kan şekerinin düzenli
kalması bakımından çok önemlidir. Kahvaltıda yeteri kadar protein tüketen
kişilerin iş verimi, okul başarısı ve konsantrasyonunun yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
Kahvaltı yapmayan bireylerde ise kavrama ve anlama hızında düşüş görülür. Düşük
protein içeren kahvaltılardan sonra ise 2-3 saat arasında kişinin kan şekeri
açlık seviyesinin altına düşmekte ve kişi açlık hissi duymaya başlamaktadır.
Tüm bu nedenlerden dolayı beslenmeye kahvaltı ile başlamayı alışkanlık haline
getirmeniz sağlığınız açısından önemli bir adım olacaktır.
0 yorum:
Yorum Gönder