Medikal Saglık ve Hastalıklar Saglık vede Fıtness uzreine bir blog.

Pazar, Nisan 24, 2016

Beslenmede Kahvaltının Önemi



 

Beslenmede Kahvaltının Önemi

 Yemek yeme alışkanlıkları kişilerin bedensel ve zihinsel faaliyetlerini etkileyen en önemli unsuru teşkil etmektedir. Sağlıksız beslenen kişilerde düşünme ve kavrama yeteneği azalır, hafıza kayıpları gözlemlenir. Dengesiz beslenen kişiler günde 8 saat uyusa bile kendilerini yorgun ve halsiz hisseder, çabuk yorulur ve yeni şeyler öğrenmekte zorluk çekerler.Beslenmede kahvaltının önemi iyi kavranmalı ve kahvaltı edilmeden güne başlamamaya dikkat edilmelidir.
Günün en önemli öğününün kahvaltı olduğu artık hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Kahvaltı günün en uzun süreli açlığını yani gece açlığını takiben yenen bir öğün olduğundan biten enerjinin tekrardan alınabilmesi için çok önemlidir. Kahvaltı glikoz için kaynak oluşturduğundan büyük bir öneme sahiptir. Glikoz ise oksijen dışında beyne enerji sağlayan tek şeydir. Beyin bir enerji deposuna sahip değildir, vücuda glikoz girdikçe enerji alır ve glikoz kayboldukça enerjisini kaybederek işleyişini azaltır. Sabah kahvaltı yeterli olarak yapılmazsa beyne yeterli düzeyde enerji ulaşmaz ve bu durum baş ağrısı, yorgunluk, dikkat ve algılama yeteneğinde azalma gibi sıkıntılar yaşanmasına neden olur. 12 saat süren açlıktan sonra sabah uyanır uyanmaz kahvaltı etmek ve vücut ile beyni güne hazır hale getirmek hayati öneme sahiptir. Gün içinde anlama kapasitenizde azalma yaşamamak, odaklanma ve konsantrasyon kaybına uğramamak için sabahları muhakkak kahvaltı ederek evden ayrılmanız gerekmektedir.
Beslenmede kahvaltınınönemi oldukça büyüktür. Kahvaltı yapmadan güne başlamak verimi büyük oranda düşürür. Bedenin düzenli bir şekilde işleyişe geçebilmesi için kan şekerinin belirli bir seviyeye ulaşması gereklidir. Uyku boyunca vücuttaki tüm besinleri yakarak enerji harcayan beden de metabolizmayı çalıştıracak hiçbir besin kalmayacağından ilk olarak kahvaltı etmek şarttır. Şekerin düşüklüğü gibi yüksekliği de sakıncalı bir durumu meydana getireceğinden düzenli aralıklarla ve uygun miktarlarda besinler alınarak kahvaltı etmeye dikkat edilmelidir. Kahvaltıda yüksek protein içeren besinlerin bulunması kan şekerinin düzenli kalması bakımından çok önemlidir. Kahvaltıda yeteri kadar protein tüketen kişilerin iş verimi, okul başarısı ve konsantrasyonunun yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Kahvaltı yapmayan bireylerde ise kavrama ve anlama hızında düşüş görülür. Düşük protein içeren kahvaltılardan sonra ise 2-3 saat arasında kişinin kan şekeri açlık seviyesinin altına düşmekte ve kişi açlık hissi duymaya başlamaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı beslenmeye kahvaltı ile başlamayı alışkanlık haline getirmeniz sağlığınız açısından önemli bir adım olacaktır.


0 yorum:

Yorum Gönder

Sosyal Ağlar

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İLARİS MEDİKAL. Blogger tarafından desteklenmektedir.

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Yandex

Yandex.Metrica

Kategoriler

Copyright © İLARİS MEDİKAL | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com