Solunum Yetmezliği, çarpıntı, göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma duygusal, soluğun kesilmesi ya da boğuluyormuş gibi olma duyumları ve çıldırma ya da kontrolü kaybetme korkusuyla kendini gösteren panik bozukluk hastalarında erken boşalmanın daha fazla görüldüğünü bahis eden Cinsel Tıp Enstitüsü; “Panik Saldırı ve Erken Boşalma Anketi” adıyla 5000 birey üstünde bir anket çalışması yaptı. İşte anketten çarpıcı başlıklar:
Panik Hamle/Panik Bozukluk nedir?
Panik bozukluğun kendiliğinden ortaya çıktığını ve beklenmedik panik atak nöbetleri ile kendini gösterdiğini söyleyen Cinsel Enstitüsü Başkanı Dr. Cem Keçe; “Panik atağı; çoğu vakit kişinin sonunun geldiği hissinin de eşlik ettiği, genellikle birkaç dakikalık yoğun üzüntü ya da nefret dönemleri olarak tanımlıyoruz. Bu ataklar esnasında genel olarak solunum yetmezliği, çarpıntı, göğüs ağrısı veya göğüste sıkışma hissi, soluğun kesilmesi ya da boğuluyormuş gibi olma duyumları ve çıldıracağı ya da kontrolünü kaybedeceği korkusu gibi belirtiler bulunur” dedi.
Evli erkeler daha az panik hamle yaşar
Evli erkeklerin boşanmış ya da bekâr erkeklere göre daha eksik panik hamle rahatsızlığı yaşadığı söyleyen Cinsel Enstitüsü Başkanı Dr. Cem Keçe; “Araba Kullanma, çarşı, pazar, büyük mağazada katılmak, yalnız kalma, kalabalığa girme, evden ayrılıp uzağa hareket etme, lokanta, asansör, doktor, diş hekimi, berber, kapatılmak ve kilitlenme panik saldırı yaşamış erkeklerin en sık bildirdikleri korkulardır” dedi.
Eğitim düzeyi yüksek erkeklerde daha fazla görülüyor
Eğitim ve ekonomik düzeyi yüksek erkeklerde daha artı panik atak görüldüğünü söyleyen Cinsel Enstitüsü Başkanı Dr. Cem Keçe; “Panik bozukluk yavaş, sinsi veya hızlı bir şekilde başlayabilir ve atakların oluş sıklığı ve sayısı kişiden kişiye değişken” dedi.
Panik Atak yaşayan erkekler erken boşalıyor
Panik bozukluğu olan erkeklere ilk önce erken boşalma ve depresyon almak üzere dağıtılmış hastalıkların eşlik edebileceğinin altını çizen Cinsel Enstitüsü Başkanı Dr. Cem Keçe; “Panik hamle yaşamış erkeklerin genellikle çekingen ve bağımlı bir yapıları vardır. Kendilerine güvenleri azdır. Fazla kırılgan, çekingen, eleştiriye çok sağduyu ve ivedi yıkılan kişilerdir. Erken boşalan erkeklerin müşterek özellikleri ile panik hamle yaşayan erkeklerin karşılıklı özellikleri aralarında bir paralellik vardır. Yaptığımız araştırmaya tarafından panik atak yaşayan erkeklerin %80’ninde erken boşalma da görülmektedir“ dedi.
Başaramama korkusu ve gerginlik panik atağı başlatabilir
Panik atağın stresli olaylarla alevlenebileceğinin unutulmaması gerektiğini söyleyen Cinsel Enstitüsü Başkanı Dr. Cem Keçe; “Yaptığımız çalışmaya kadar panik atak yaşamış erkeklerin %55’de, hastalığın heyecanlanma sonrası başladığını tespit ettik. Erken boşalma ve beraberinde meydana gelen başaramama korkusu, heyecanı ve stresi arttırarak kişide panik atağı başlatabilir“ dedi.
Eşcinsel olma korkusu panik atak yapabilir
Cinsel kimliği bütün gelişmemiş olan erkeklerde panik hamle yaşanabileceğinin altını çizen Cinsel Enstitüsü Başkanı Dr. Cem Keçe; “Cinsel kimlikleriyle ilgili olarak bir karışıklık içinde olan erkekler eşcinsel olup olmadıklarını merak ederler. Özellikle genç erkekler eşcinsel olabilme korkusu yüzünden bir panik yaşarlar. Bunlara eşcinsellik korkusuna bağlı panik saldırı denir. Bu şahısların terapileri daha uzun bir zaman alabilir lakin genelde başarılı olunur” dedi.
Panik Atak çare edilebilir
Panik bozukluğun tedavi edilebilen bir rahatsızlık olduğunun altını çizen Cinsel Enstitüsü Başkanı Dr. Cem Keçe; “Panik bozukluk bir hastalıktır ve tedavisi vardır, bunu unutmamak gerekir. asgari 1 sene vakit ile ilaç tedavisi yanına, kişinin beklentilerini ve düşünüş biçimini değiştirme, gevşeme ve nefes eğitimi, kaygıya yol açan etkenlerle yüzleştirme gibi yaklaşımların olduğu bilişsel davranışçı çare teknikleri uygulanmaktadır. Hem panik ataklar esnasında ölmenin veya delirmenin mümkün olmadığı anlatılarak kişinin rahatlaması sağlanmalıdır. Hasta ve terapist aralarında bir iletişim olmalıdır. Hasta terapistine her an ulaşabilmelidir. Bazı vakalarda tedavide direnç oluşmaktadır. Bu vakalarda çoğunlukla ölümle ilgili konulara verdikleri amaç fazla belirleyicidir. Ölümü her şeyin sonu, bir bitiş ve tükeniş olarak gören insan panik atağa çok yatkın ülkü gelebilir. Bu durumda psikodinamik ve varoluşsal terapi teknikleri de tedavi ilave edilmelidir“ dedi.
Cinsel Tıp Enstitüsü
Adres: İvedik Cad. No:464 / B Kat 4 Daire:6 Yenimahalle - ANKARA
Telefon: 0.312.212 66 26 ve 0.312.346 24 24 Mobil Telefon: 0.542.519 47 64
Web Site ve E-Posta: www.cinseltip.org - info@cinseltip.org
0 yorum:
Yorum Gönder