Medikal Saglık ve Hastalıklar Saglık vede Fıtness uzreine bir blog.

Pazartesi, Temmuz 18, 2016

Baş Dönmesi

Kişinin başının dönmesi ve dengesizlik hali genellikle kolay ve basit geçen bir rahatsızlıktır. Baş dönmesi şayet uzun sürerse araştırılması ve nedenlerinin öğrenilmesi gerekir.Baş dönmesinde çoğunlukla hafif baş dönmeleriyle karşılaşılır ve bu durum evde uygulanabilecek kolay tedavilerle giderilebilir.
Baş Dönmesi
Kişinin başının dönmesi ve dengesizlik hali genel olarak kolay ve kolay geçen bir rahatsızlıktır. Baş dönmesi belki uzun sürerse araştırılması ve nedenlerinin öğrenilmesi gerekir.Baş dönmesinde çoğunlukla hafif baş dönmeleriyle karşılaşılır ve bu durum evde uygulanabilecek basit tedavilerle giderilebilir.

BAŞ DÖNMESİNİN NEDENLERİ

Baş dönmesinin sebepleri genelde beyne kan içeren damarlarda yaşanan anlık tansiyon düşüşüdür. Bu esnada oksijene gereksinim duyan beyin hücreleri kısa süreli bir oksijen eksikliği yaşar.
İnsanlarda hafifi baş dönmesi birçok vakit oturdukları ve yahut uzandıkları yerden aniden kalkmaları sonucu olur. Bu ani baş dönmeleri fazla kısa sürer ve kesintisiz tekrarlanmadığı sürece çok can sıkıcı bir şart teşkil etmez Buna ayrıcapostural hipotansiyon da denir.
İç kulak hastalıkları yüzünden baş dönmesi yaşanabilir.
Eksik besin sonucu Kan şekeri seviyesi azaldığı için   veya diyabet hastalığı sebebiylede olabilir.
Bazı durumlarda yeterli su tüketimi olmaması veya ishal sonucu akışkan azalmaları da baş dönmesine sebep verir.

Baş Dönmesinden korunma yolları

Postural hipotansiyon yüzünden olan baş dönmelerini engellemenin yolu oturulan yada uzanılan yerden aniden kalkmak yerine kalkmadan önce birkaç kere derin nefes alınır ve bulunulan yerden yavaş yavaş kalkılır.
Besin alışkanlığınızı düzeltin ahenkli yemek yeme alışkanlığı elde edin, eksik su tüketin bol lifli yiyecekler yiyerek kan şekeri seviyenizi artırır. Beyaz unlu ve şekerli yiyecekleri de keza azaltın.
Baş dönmesine niçin olan beyne az oksijen gitmesini artmak için yürek ve ciğerlerin alıştırma durumunu iyileştirmek gerekir bunun için gün içerisinde yarım saat düzenli egzersiz yapın.
Boynunuza sıcak ve soğuk suyu dönüşümlü olarak uygulayarak kan dolaşımınızı hızlandırın.

Baş dönmesi başladığı vakit yapılması gerekenler

ilk olarak derin nefes alıp verin ve oturun. Kan basıncını alışılagelmiş seviyeye getirmek için ayaklarınızı kaldırın ve kendinizi rahat bırakın. Bu uygulamayı bil koltuk çekyat yada sandalyeye oturarak ayaklarınızın altına bir yardım uygulayın.

BAŞ DÖNMESİNİN TEDAVİSİ

Baş dönmesi başladığında başlangıçta yukarıda anlatıldığı gibi oturmak ve ayakları yukarı kaldırmaktır. Ola Ki yediğiniz yemekten 2 saatten pozitif süre geçtiyse bütün tahıllı ekmek arası bir şeyler yiyebilirsiniz.
Kan dolaşımınızı hız yapmak için uzanın ve göbek deliğinizden 2 parmak altında yer alan noktaya parmaklarınızla dairesel hareketler yapın.
Baş dönmesini önlemek için baş parmaklarınızla kulak memesinin tam altını çene altının ve kafa tasının birleştiği noktayı hafifçe sıkın.

Doktora gidilmesi gereken durumlar

Baş dönmesi çoğu kez tekrarlıyorsa doktora görünün
baş dönmesi sırasında boyunda sertlik hissediyorsanız ateşiniz çıkmışsa veya  baş ağrısı oluşursa doktora görünün.
Doktor tavsiyesi ile alınan bir hap kullanıyorsanız doktora görünün.

Acil durumlar

Çok ivedi durumlar Görmenizde bir değişiklik, kollarınız, elleriniz, yada ayaklarınızda, bacaklarınızda uyuşma hissederseniz ya da göğüs ağrısı çekerseniz, solunum yetmezliği hissederseniz yada şuur kaybı olursa acil olarak hastaneye yetişmeye çalışın.

0 yorum:

Yorum Gönder

Sosyal Ağlar

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İLARİS MEDİKAL. Blogger tarafından desteklenmektedir.

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Yandex

Yandex.Metrica

Kategoriler

Copyright © İLARİS MEDİKAL | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com