Medikal Saglık ve Hastalıklar Saglık vede Fıtness uzreine bir blog.

Cumartesi, Mayıs 21, 2016

Botoks ve Dolgu Uygulamaları

botoks
BOTOX

Botox (Botulinum toksini), Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir.Clostridium botulinum A egzotoksini (sıklıkla kullanılan adıyla Botox), sinirlerden kaslara olan iletimi engelleyerek, uygulanan bölgedeki kasın kasılma işlevini geçici olarak azaltır ya da değil eder. Adale gücünü kaybedip kasılamayınca, üzerindeki ciltte oluşan kırışıklıklar da geçici olarak azalır ya da değil olur.Botox ’un etki mekanizmasından tıpta çoğu alanda yararlanılmaktadır. Estetik cerrahi alanında ise, yaşlanmanın deri belirtileri ve özellikle de yüzdeki mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan devingen kırışıklıklarda kullanılan popüler ve çok başarılı bir yöntem olarak kullanılır. aynı zamanda hiperhidrozis (terleme ) tedavisinde de kullanılır.
Mimik kaslarının yıllar baştan başa çalışması, üzerini örten deri üzerindeki kıvrımları bariz ışık halkası getirir ve böylece yüzdeki devingen çizgilenmeler ortaya çıkar.
En sık ortaya meydana çıkan devingen çizgiler, alın, göz kenarları (kaz ayağı) ve kaş arası bölgelerinde görülür. Alın ve göz kenarlarındaki çizgiler kişiye daha ihtiyar bir görünüm, kaşlar arasındaki çizgiler ise kişiye çatık kaşlı, dargın bir görüntü ifadesi verir. Botox uygulaması ile yaşlı ve kavgalı olarak görünen yüz ifadesinde de bariz bir düzelme sağlanır.

NASIL UYGULANIR? ACI DUYULUR MU?
Botoks, fazla ince uçlu özel iğneler ile birkaç noktadan adale içine enjeksiyon yapılarak uygulanır ve sıradan 10-15 dk. sürer. Ağrılı bir işlem değildir, enjeksiyon hemencecik geçici hafif bir acı hissedilebilir.

ETKİSİ NE ZAMAN BAŞLAR – NE DEĞIN SÜRER
Botox ’un etkisi uygulamadan 3-7 gün sonradan başlar ve etki süresi ortalama 3-6 aydır. Ilk uygulamadan daha sonra genellikle 3 ayda etki geriye doğru dönerken, uygulamaların sayısı arttıkça botoxun tesir süresi de uzayarak 6 ay ya da daha uzun zaman kullanılabilir. Botox, etkisini yitirdiğinde dilekçe tekrarlanır.

TABI ETKİSİ VAR MIDIR?
Botoks ’un sağlık üzerine ciddi bir emrindeki etkisi yoktur. Kullanım sonrası geçici bir kızarıklık, ufak şişlik ve morarma olabilir. Bunlar kişinin yapı özelliklerine tarafından görülebilir veya görülmeyebilir.

TESIR GEÇİNCE KIRIŞIKLIKLAR ESKİSİNDEN KÖTÜ GÖRÜNÜR MÜ?
Bu yanlış bir inanıştır. Etki süresi boyunca kaslar çalışamayacak ve kırışıklıkları oluşturamayacaktır, tesir süresi geçince aylardır kasılamayan kasların eskisinden daha fazla kırışıklık oluşturabilmesi olası değildir. Fakat çare süresice kırışıksız deri görünümüne adapte olan gözümüzün, etki sonunda geri dönen kırışıklıklara tahammülü azalabilmektedir.

KİMLERE UYGULANMAZ? Gebeler , emzirenler, bir takım nöromusküler(asap-adale) hastalıkları olanlarda (örn. Myastenia graves) ve kesin ilaç kullanımı olanlarda yapılmamalıdır.

TERLEME TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Vücutta; koltuk altı ,avuç içleri, ayak, alın gibi kesin bölgelerin fazla telemesi botox uygulaması ile tedavi edilebilmektedir.
Uygulanan bölgede botox, ter bezlerinin asap iletisini keseceği için etki süresi boyunca terlemede azalma sağlayacaktır.
Başta terlemeye sebep olan bir hastalık ( hipertiroidi vb..) olup olmadığı araştırmalı, organik bir sebep olmadığı belirlendikten sonradan uygulama planlanmalıdır.
Terleme tedavisinde botoxun etkisi kişiye göre değişebilmekle birlikte sıradan 6 ay sürer. Etkisi kaybolduğuna uygulamanın tekrarı yapılır.

DOLGU UYGULAMALARI
Ciltte mimiklerle ilişkili olmayan sabit kırışıklıklar, deride çukur görünüş oluşturan skar bölgeleri veya botox uygulaması sonucu bütün açılmayan derin mimik çizgilerini giderebilmek, fakat, o bölgeye uygulanan alanda hacim oluşturan ve cildi bayağı deri seviyesine getiren maddeleri deri içine enjekte ederek olası olmaktadır.
Bu gerçekte; cildin alışılagelmiş temel yapısında zaten mevcut olan ve hayvansal kaynaklı olmadığından vücutta herhangi bir reaksiyona yol açmayan ‘hyalüronik asit ’ içeren preparatlar kullanılır.
Hyalüronik asit molekülleri oldukça pozitif su tutma kabiliyetine sahip olup uygulamadan sonradan cillte üst düzeyde hidrasyon ve dolgunluk sağlarlar.
Bu Nedenle tatbik alanında görünümün düzelmesini sağlarlar.


UYGULAMA NASIL YAPILIR? AĞRILI MIDIR?
Kullanılan preparata yerinde iğnesi ile cildin orta tabakası olan dermise özel teknikle enjeksiyon yapılır.Başvuru Formu öncesi topikal veya bölgeye göre gerek duyulursa lokal uyuşma yapılarak işlem gerçekleştirilir.İşlem sırasında hafif bir sızı şehvetli, kızarıklık ve hafif şişkinlik, bazen enjeksiyona yan küçük morluk olabilir. Bunların hepsi geçici etkilerdir.

1 yorum:

  1. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte tedavi seçenekleri de artmıştır. Bu seçeneklerden bir tanesi de botoks ve dolgu uygulamalarıdır.

    YanıtlaSil

Sosyal Ağlar

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İLARİS MEDİKAL. Blogger tarafından desteklenmektedir.

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Yandex

Yandex.Metrica

Kategoriler

Copyright © İLARİS MEDİKAL | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com