Medikal Saglık ve Hastalıklar Saglık vede Fıtness uzreine bir blog.

Perşembe, Mayıs 26, 2016

Bebeklerde Ateş Düşürme

Kış aylarının gelmesiyle çocuğunuz ateşlenecek ve rahatsızlık geçirecektir. Ne dek dikkatli davransanız da mutlaka bu durumla karşılaşacağınız için ateş düşürme uygulamalarında halk arasında içten tanıdık yanlışlara değinmek istiyorum.
Bebeklerde Ateş Düşürme

Bebeklerde Ateş Düşürme

Bebeklerde ateş düşürmek için halk müziği arasında sirke, kolonya, içki ve buz kullanmanın yararlı olduğu bilinir. Fakat bu uygulamalar son derece hatalı ve bilinçsizce kullanıldığında daha fena sonuçlara yol açabilecek yöntemlerdir. Damarları bir anda büzüştüren ve genişleten bu yöntemler, ateşi çökertmek bir yada bir anda daha pozitif yükseltecektir.

Sizlere vermiş olduğum bilgiler, Dr. Melih Çetinkaya göre ailelere yöneltilen uyarılardan bir derlemedir. Ateşlenme durumlarında aileleri bilinçli olma konusunda uyaran Sn. Çetinkaya, doğru bilinen fakat son derece tehlikeli bu yöntemler konusunda hepimizi uyarıyor.

Enfeksiyonlu rahatsızlık geçiren çocukta ateş yükselmesi, sahiden vücudun enfeksiyona karşı bir savunma mekanizmasıdır. 38 derecenin üzerindeki cisim ısısı, yüksek ateş olarak değerlendirilebilir ancak ceset ısısının yükselişi defalarca önemli bir rahatsızlık belirtisi olmayabilmektedir.

Çocuklarda ve yetişkinlerde alev değer biçmek için dil altı, popo, kulak ve koltuk altı kullanılmalıdır. Koltuk altından yapılan ölçümlerin diğer bölgelere kadar 0.5 derece daha düşük netice vereceği unutulmamalıdır. Çocuğunuz, yüksek alev sebebiyle titreyebilir, elleri ve ayakları soğuk olmasına karşın başı yanabilir. Bu koşul, kan dolaşımıyla alakalı bir durumdur. Baş ve karoser kısmında kan dolaşımı daha sık olduğu için bu bölgeler ısınır, el ve ayaklarda kan dolaşımı eksik olduğu için daha soğuk olur.

Telaş Yapmayın

Çocuğunuzun ateşini ölçtükten daha sonra 20 dakika beklemeli ve tekrardan ateş ölçümü gerçekleştirmelisiniz. Bu şekilde ateşin yükselmesi veya alçalmasını takip altında tutabilirsiniz. Ateşlenen çocuğu serin bir ortamda yatırın ve giysilerini çıkartıp üzerini ince bir çarşafla örtün. 39 yada 40 derecelere varan ateşlenme durumlarında çocuğun tüm vücudunu ılık su ile ıslattığınız bir bez yada süngerle silerek ateşini düşürmeye çalışın. Bu sırada 20 dakikada bir alev ölçümü yapmalıdır.

Çocuğun vücudunu kesinlikle sirke, soğuk su, buzlu su, alkol yada diğer herhangi bir istikrarsız ile silmeyin. Bu meslek için oda sıcaklığında ılık su kullanmanız gerekmektedir. Soğuk su ile çocuğun vücudunu sildiğinizde damarlar büzüşecek ve alev daha da yükselecektir. Bütün uğraşlarınıza rağmen çocuğunuzun ateşini bir türlü düşüremiyorsanız, doktorunuzun yazmış olduğu alev düşürücü şurubu kullanabilirsiniz. Çocuğunuz için şurubunuz yoksa en yakın afiyet kuruluşuna başvurmanız gerekebilir. Yetişkinler için olan alev düşürücüleri çocuğunuza içirmeyin.

Ateş düşmediğinde belirli aralıklarla eksik miktarda su veya çocuğun yaşına tarafından akıcı şeyler tüketmesini sağlayın. Küçük yaştaki çocuklarda sirke, buzlu su yada alkollü su ile ateş düşürmeye çalıştığınızda damarlar büzüşüp genişleyerek bir anda ateşin pozitif yükselmesine sebep olacak ve havale riskini arttıracaktır.

1 yorum:

  1. Bebekler ateşlendikleri zaman kulaktan dolma bilgiler ile ateş düşürme işine girilmemeli, doktorun önerileri dikkate alınmalıdır.

    YanıtlaSil

Sosyal Ağlar

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İLARİS MEDİKAL. Blogger tarafından desteklenmektedir.

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Yandex

Yandex.Metrica

Kategoriler

Copyright © İLARİS MEDİKAL | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com