Medikal Saglık ve Hastalıklar Saglık vede Fıtness uzreine bir blog.

Salı, Şubat 22, 2011

SİVİLCE VE AKNE TEDAVİSİ





SİVİLCE:
Sivilce cildimizde bulunan yağ bezlerinin hastalığıdır. Yağ bezleri, avuç içi ayak tabanı ve ayak sırtı hariç tüm vücutta bulunmaktadır.Yağ bezleri, en çok oranda yüz, sırt, göğüs ve omuzlarda bulunmaktadır. Bu bölgedeki yağ bezleri diğer vücut bölgelerine göre daha çoktur. Bu yüzden sivilce hastalığı en çok yüz ve sırt bölgesinde görülmektedir.
Sivilce ergenlik çağı hastalığı olarak bilinmektedir ama aslında tüm yaş gruplarını etkileyebilir. Yenidoğan bir bebekte bile sivilce görülebilir. Bazı kişilerde 40’lı yaşlarda, halen çıkmaya devam edebilir. Değişik yaş gruplarını tutabilen bir hastalık olan sivilce, daha çok genç erişkin hastalığıdır. Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Sivilceden etkilenen kişilerin %85’i 12-24 yaş arasındadır. Sivilce genç kızlarda adet döneminden bir yıl önce başlayabilir.
SİVİLCE NASIL OLUŞUR:
1. Anormal foliküler (yağ kanalı) keratinizasyon (hücresel artış)
2. Artmış sebum (yağ) üretimi
3. Propionibacterium acnes (P.acnes) adlı mikrobun yağ (sebum) içinde çoğalması ve artmış iltahapsal yanıt (inflamasyon)
1. Anormal foliküler (yağ kanalı) keratinizasyon (hücresel artış)
Anormal foliküler keratinizasyon yağ kanalının içini dolduran hücrelerde artış ve bunların kanal içine dökülmelerinde ve yapişkanlıklarında artıştır. Sonuç olarak yağ bezinin kanalı tıkanır . Bu tıkaç nedeniyle yağ kanalı içinde yağ ve hücre artıkları birikirmeye başlar . Mikrokomedon denilen ilk sivilce öncüsü lezyon oluşur.
2. Yağ bezlerinden yağ salınımı artışı
Yağ bezleri avuç içi ayak tabanı ve ayak sırtı hariç tüm vücutta bulunur. Yağ bezlerinin en geniş ve en çok sayıda olanları yüz, sırt, göğüs ve omuzlarda bulunur. Yağ salgılanması hayatın ilk 6 ayında yüksek orandadır . 6. aydan sonra bu oran düşmektedir. Çocukluk çağı boyunca düşük kalır. Ergenlik döneminde yağ salgılanması çoğalmaya başlar. Tüm sivilce hastalarında ciltten yağ (sebum) salgılanması artmıştır. Sivilceli kişiler normal ciltli kişilere göre daha geniş yağ bezleri vardır ve daha fazla yağ salgılanır.
Yağ bezleri hormonlarla kontrol edilir. Testesteron (erkeklik hormonu) deride dihidro testesterona dönüşür. Dihidrotesteron direk olarak yağ bezlerini büyüklüğünü ve çalışmasını arttırır.
3. Propionibacterium acnes (P.acnes) adlı mikrobun yağ (sebum) içinde çoğalması ve artmış iltahapsal yanıt (inflamasyon)
P.acnes normalde zaten ciltte bulunan bir mikroptur. P.acnes’in salgıladığı enzimler tıkanmış yağ kanalı içindeki yağları parçalar. Bu yağların parçalanması sonucunda serbest yağ asitleri ortaya çıkmaktadır. Serbest yağ asitleri yağ kanalı hücrelerinin yapısını bozarlar ve yağ kanalının tıkanmasına neden olurlar. Ayrıca iltihap oluşturan hücreleri çekerek artmış iltihapsal yanıta neden olur. Sivilcenin sert, kırmızı ve derin elemanları bu şekilde oluşur. Bazen iltihap şiddetli olur yağ kanalı parçalanır ve iltihap çevre dokuya yayılır. Bu durumda da sivilce iz bırakmaktadır.
Sivilce tedavisi için nasıl bir temizlik yapılmalıdır
1.Sivilceye kirlilikden dolayı ortaya çıkmadığı için aşırı yıkanmak ve keselemek faydalı değildir. Günde iki seferden fazla yıkanılmamalıdır.Çok fazla yıkanmak cildin doğal yapısını bozar, cildi kurutur, sivilceye eğilimli bölgeleri tahriş eder. Aşırı yıkanmak ciltten yağ salgılanmasını arttırarak yeni sivilce oluşumunu artırabilir.
2.Cilt temizlenirken aşırı ovalamak ve keselemek doğru değildir.
3.Tonik kullanılmak istenirse, alkol oranı yüksek olan ürünler kullanılmamalıdır. Alkol cildi kurutur. Bu da yağ kanallarından daha fazla yağ salgılanmasına yol açarak tahriş ve sivilceleri arttırır.
4.Yüze fazla ellenmemelidir. Cilt yüzeyinde normalde Propionibacterium acnes (sivilce oluşturan mikrop) zaten bulunur. Yağ kanalına girmediği müddetçe de zararsızdır. Yüze çok fazla ellemek, eli sürekli çenede tutmak bu bakterinin yağ kanallarına girişini kolaylaştırabilir.
5.Sivilceler elle sıkılmamalı ve oynanmamalıdır. Bu tür hareketler yine deri yüzeyindeki Propionibacterium acnes’i derine iterek tahriş ve iltihabı arttırır. Ayrıca deride tahribat yaparak kalıcı izler bırakabilir.
6.Egzersiz sonrası hemen duş alınmalıdır. Egzersiz esnasında terleme, ısı artışı ve giysilerin tahrişi ile bakterilerin yayılması için uygun ortam oluşmaktadır. Bu yüzden spor sonrası mümkün oldukça hemen duş alınmalıdır.
Sivilcede kozmetikler nasıl kullanılır:
Sivilceli kişiler göz makyajı, allık ve ruj rahatlıkla kullanabilirler. Yalnızca deri yüzeyine fondöten ve pudranın uygun olması önemlidir. Eğer likit fondöten veya nemlendirici kullanıyorsanız yağsız ve su bazlı olamasına özen göstermelisiniz.Bu tür ürünler geceleri mutlaka temizlenmelidir. Benzoil peroksid, salisilik asit, sulfur içeren kapatıcı deri losyonları sivilce lekelerini güvenle gizler. Pudralı yağsız ürünler kapatıcı olarak kullanılabilir. Saç spreyleri ve jelllerin yüze gelmemesine dikkat edilmelidir.
Sivilcenin iç hastalıklarıyla ilgisi var mıdır:
Çoğu kez sivilcenin karaciğer hastalığına bağlı olduğu düşünülmüştür.Sivilcenin iç hastalığına bağlı olmadığını biliyoruz. Sadece hormon bozuklukları ve kullanılan birtakım ilaçlar sivilceye neden olabilir. Kadınlarda böbrek üstü bezlerinin veya yumurtalıkların aşırı miktarda erkeklik hormonu (androjenler) üretmesi halinde sivilcelenme olabilmektedir
www.ilarismedikal.com

1 yorum:

  1. Sivilce ve aknelerin stresten çok fazla etkilenerek çıktığını düşünüyorum. Stresli zamanlarda daha çok görülen sivilceler için doktorlarda pek fazla birşey yapamıyor. Hatta sonra izleri kalıyor.

    YanıtlaSil

Sosyal Ağlar

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İLARİS MEDİKAL. Blogger tarafından desteklenmektedir.

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Yandex

Yandex.Metrica

Kategoriler

Copyright © İLARİS MEDİKAL | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com