Medikal Saglık ve Hastalıklar Saglık vede Fıtness uzreine bir blog.

Perşembe, Mart 23, 2017

Bebek Sahibi Olmak için Öneriler




Bebek sahibi olamamak ailelerin çağımızdaki en önemli sorunlarından biridir. Bunun için üreme sağlığında ciddi bir sorun olması da koşul yok. Hatalı bir yaşam biçimi, yanlış beslenme ve stresli bir yaşam da hormonları "altüst" ettiğinden anne ve baba olma şansı zorlaşabiliyor.Eğer bebek sahibi olmak istiyorsanız hayatınızda bir çok noktaya dikkat etmeniz gerekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Burcu Arslan bebek sahibi elde etmek isteyenlere önerilerde bulunuyor.

Doktor Kontrolleri Önemli

Doğurganlık çağındaki her bayan 6 ayda bir mutlaka jinekolojik kontrollerini yaptırmalıdır.Doğurganlığı azaltan (polikistik over sendromu,diyabet,çikolata kisti gibi) bütün sağlık durumu sorunlarınızı denetim ettirmelisiniz.Çünkü çocuk sahibi olmakta zorluk çeken kadınlarda en sık karşılaştığımız ve bizi zorlayan problemler yumurtalık ve rahimden geçirilmiş operasyonlardır.Ama erken teşhis bu olasılıkları azaltıyor.

Bebek Dostu Diyet

Uzmanlarca yapılan incelemeler sonucunda gıda ile doğurganlık aralarında çarpıcı bağlantıların olduğu anlaşılmıştır.Bebek dostu bir diyetin dört temel kuralı şunlardır;

1-Işlenmiş yiyecekler (beyaz ekmek ve pirinç gibi) yerine daha yavaş sindirilen karbonhidratlar (sebze ve bütün tahıllar gibi) seçmelisiniz.

2-Trans (hidrojene)yağlardan uzakta durmalısınız.

3-Dolu yağlar yerine doymamış yağları seçim etmelisiniz.

4-Proteini hayvansal ürünler yerine başlıca nebati besinlerden almalısınız.

Bu stil glisemik indeksi düşük besinlerden oluşan bir diyetin kan şekerini dengede tutarak ayrıca diyabeti önlediğini hem de kalp damar sağlığını güçlendirdiği uzun zamandır biliniyor.Bununla beraber doğurganlık üstünde de etkisi büyüktür.Basit karbonhidratlar gibi kan şekerini bir anda yükselten yiyecekler yediğinizde,bedeniniz daha pozitif insülin üretir ve bu vücudunuzda daha pozitif testosteronun dolaşıma girmesi demektir.Zamanla yumurtlama fonksiyonları da bundan etkilenmeye başlar.Farklı tipte yağ ve proteinler,kandaki glikoz ve insülin değerini etkiler.Bu yüzden bir lahza önce bol bol meyve ve sebze yeme alışkanlığı kazanma da menfaat var.Ayrıca sepeti kırmızı et yerine mümkün olduğunca balık,fındık,yumurta ve fasulye ile doldurmalısınız.

Sağlıklı Kiloda Kal

Konu hamile kalmak olduğunda beden kitle endeksiniz 20 ile 24 aralarında olmalıdır. Araştırmacılarca,kısırlık vakalarının yüzde 12’sinin kilo probleminden kaynaklandığı varsayım ediliyor;fazla kilolu olan ve normalden çelimsiz olan kadınlar bu açıdan eşdeğer durumdadır.Fazla şişman olursan regl düzensizliği ve yumurtlama bozukluğu yaşayabilirsiniz.(Ancak kilonun beş ya da 10’unu vermek,bu sorunların düzelmesine muavin olabilir) Normalden düşük kiloda olduğun takdirde ise hiç yumurtlamayabilirsin çünkü yumurtalıklarının çalışmasını karşılayan vücudundaki yağdır.

Stresi Azalt

Çocuk sahibi elde etmek isteyen bir çiftin duymak istemediği bir şey varsa,o da ‘‘Zorlamayın,biraz rahatlayın’’cümlesidir.Fakat gerginlik,bedenine yumurtlama işaretini veren beyin sinyallerini karıştırarak yumurtlamayı engelleyebiliyor.Eğer stresinizi azaltabilirseniz,kendinizi gizli hissettiğiniz aylarda daha rahat bebek sahibi olabilirsiniz.

Doğum Kontrolü Önemli

Doğrusu doğurganlığı korumanın yolu iyi bir doğum kontrolünden de geçiyor. Ön Çalışmasız yakalanılan gebeliklerin kürtajı ileride telafisi olmayan güçlüklere neden olabiliyor. Prezervatif ya da diyafram gibi bariyer metotları basittir;gebe kalmaya hazırlanmış olduğunuzda sadece bunları kullanmayı bırakmanız yeter. Eğer spiral kullanıyorsan çıkarıldığı anda doğurganlığınız normale döner. Doğum denetim hapı içinde benzer şey geçerli.Hapı bıraktıktan sonradan derme çatma regl döngüsü yaşayabilirsin lakin son paketi bitirdikten daha sonra iki hafta içinde yumurtlama başlar.Bir de doğum kontrol hapları kullanan bazı kadınlar bunların ileride kısırlık yapacağını düşünüyorlar. Gerçekte tam aksine bu haplar yumurtalık kistlerini azaltarak yardımcı bile olurlar. Kist oluşumunun azalması demek yumurtalık operasyonlarının da azalması demektir.

Botextra; haber botu , film botu, dizi botu, wordpress botu.Akıllı içerik sistemi

0 yorum:

Yorum Gönder

Sosyal Ağlar

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İLARİS MEDİKAL. Blogger tarafından desteklenmektedir.

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Yandex

Yandex.Metrica

Kategoriler

Copyright © İLARİS MEDİKAL | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com