Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, Ramazan ayında bitki çayı içilmesini öğüt ediyor. Sezik, Ramazan'da bütün gün abes olan midede çoğunlukla iftardan sonradan dispepsi, şişlik, gaz gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının başladığını, aynı rahatsızlıkların sahurdan sonradan da görülebileceğini belirtiyor.
ÖDEME KARŞI PAPATYA
Sindirim sistemi hastalık belirtilerini gidermeye tezgâhtar olacak ur olduğunu belirten Sezik, sözlerine şöyle devam ediyor: "Avrupa Ilaç Kurumu; mayıs papatyası, tarçın kabuğu, nane yaprağı, zencefil kökü ve rezene meyvesinin şişkinlik, gaz, hazımsızlık ve hafif spazm görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarında geleneksel olarak kullanılabileceğini kabul ediyor. Öteki bilimsel kaynaklarda da bu bitkilerin sindirim sistemi rahatsızlıkları ile ilgili olan başka öyle fazla yardımsever etkilerinin bulunduğu belirtiliyor. Mesela papatyanın enflamasyon giderici, ödem boşaltıcı, antimikrobiyal, idrar attırıcı, rezenenin safra salgısını artırıcı ve çocuklarda görülen kolikleri giderici, tarçının spazm giderici, nanenin ise mikroorganizmaların üremesini durdurucu etkisi olduğu belirtiliyor."
SAHURDA FARKLI BİR AKARSU
Prof. Dr. Ekrem Sezik, iftar ve sahurdan sonra şu bitki çayı karışımlarını tavsiye ediyor: "İftar sonrası için; cam bir kap veya porselen demliğe, bir poşet papatya, bir poşet nane, bir dere kaşığı rendelenmiş zencefil (ya da bir poşet zencefil) ve üç-dört karanfil koyun. Üzerine kaynar olmayan sıcak su ilave edin. Su miktarı, iki-üç kupa çay içmenize yetecek dek olmalı. 5-10 dakika demledikten sonra için."
Prof. Dr. Sezik, sahur içinse daha öbür bir formül tavsiye ediyor: "Sahurdan daha sonra, en çok görülen hastalık aşırı gaz meydana gelmesidir. Sırça bir kaba veya porselen demliğe bir poşet papatya, bir poşet rezene, bir poşet adaçayı, bir poşet nane, birkaç parça tarçın koyup üstüne kaynar olmayan sıcak su ilave edin. Demlenmesini bekleyip için."

0 yorum:
Yorum Gönder