Beslenme Uzmanı Enç, "B12 vitamin eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, bellek yitimi, buhran ve dermansızlık gibi sorunlar görülür" dedi.
Bilirkişi Diyetisyen Pınar Kaide Enç, "B12 vitamin eksikliğinde sinir hasarı, anemi, amnezi, buhran ve takâtsizlik gibi sorunlar görülür. Bu hasarların düşük B12 düzeyi erken teşhis edilip ve yardım alımına herhangi bir kalıcı hasar oluşmadan başlandığında engellenmesi mümkündür" dedi.
Pınar Kural Enç, "B12 vitamin eksikliği hafızanın zayıflamasına niçin olur. El ve ayaklarda görülen uyuşmanın nedeni B12 eksikliği olabilir. Çocukların akıl düzeylerinde düşüklüğe niçin olabildiği gibi B12 eksikliği bununla birlikte tavır ve yürüme gibi davranışların daha geç ortaya çıkmasına niçin olabilir. Pernisiyoz kansızlık bir kansızlık türüdür. (Anemi, kanınızda normalden daha az sayıda alyuvar olması demektir). Pernisiyoz anemide karoser yeteri dek B12 vitaminine sahip olmadığı için yeterli miktarda dinç alyuvar yapamaz. Vücudunuza oksijen taşıyacak yeterince alyuvar yoksa kendinizi bezginlik ve bitkin hissedebilirsiniz. Şiddetli ve uzun süren pernisiyoz kansızlık kalbe, beyne ve vücuttaki diğer organlara zarar verebilir. Pernisiyoz anemi bununla birlikte asap hasarı, nörolojik sorunlar (bunalım) ve sindirim sistemi problemleri gibi diğer komplikasyonlara da yol açabilir. Keza, pernisiyoz anemili kişilerde mide kanserine yakalanma riski artabilir" diye konuştu.
Risk altındaki şahısların; Vejetaryen beslenenler, aralıksız yanlış (tek müşteri diyet yapanlar, dengeli bir besin programı uygulamayanlar, yaşlılar, emilim bozukluğu hastalıklarında, doğum yoklama hapı ve bir takım ilaçların kullanımında, pankreas yetersizliğinde, bağırsak parazitleri ve bakterilerin varlığında B12 yetersizliği görülebileceğini kaydeden Pınar Kaide Enç, “Belirtiler; direnç azalması, ağırlıkta azalma veya çoğalma, bir takım hastalıkların gelişimi, sosyal aktivitede azalma, buhran, demans (bunama) gibi durumlar görülebilir” dedi.
Bilirkişi Diyetisyen Pınar Kaide Enç, B12 vitamininin suda eriyen bir vitamin olduğunu ve diğer adının kobalamin olduğunu anlatarak, “Besinlerin saklanması ve pişirilmesi sırasında da vitamin eksikliği görülebilir. Mesela; ızgara ette yüksek ısı ve et suyunun damlaması ile; sütte pastörize ve kaynama işlemlerinde; balığın pişirildikten sonradan suyunun dökülmesiyle B12 vitamininin etkinliği epeyce azalır…Asit, alkali ve ısıya karşısında dayanıksızdır. Kaynatma süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi, B12 vitamininin kaybını artırır. Karaciğerin suda haşlandıktan sonra suyunun dökülmesi, balık haşlandıktan sonradan suyunun dökülmesi, yine B12 vitamini kaybını artıran sebepler arasındadır. Etler ızgara yapılırken, sıcaklık ve damlayan suyla B12 vitamininin yüzde 30 ’u, ıslak sıcaklıktaysa yüzde 10-20 ’sinin kaybolduğu bilinmektedir. UHT sütlerdeki kayıp yüzde 7- 10 civarında iken, yüzde 30 kadarı da kaynamayla kaybolmaktadır. Peki, bütün bu negatif etkilerden uzak durmak için nasıl bir gıda planı oluşturmalıyız? B12 vitamininden varlıklı olan başlıca besinleri yani; et, süt, peynir, yumurta ve balığı hayatımıza sokmamız gerekiyor. Yani hayvansal besinleri… Vejetaryenler içinse süt ürünleri ve yumurtaya tartma atamak önerilebilir. neticede bellek yitimi, uyarı dağınıklığı, halsizlik ve ileride karşılaşılabilecek daha önemli problemlerin engellenmesi için B12'den zengin besinlerin ihmal edilmemesi ve 6 ayda 1 mutlaka B12 düzeyinin ölçülmesi yardımcı olacaktır.14 yaşından büyük olanlar için günde 2.4 mcg B12 alınmalıdır. Gebelik döneminde 2.6 mcg ve emzirme döneminde bu miktar 2.8 mcg olmalıdır” şeklinde konuştu.
0 yorum:
Yorum Gönder