Minik çocukların keza yaşlarına keza de gelişim düzeylerine uygun olmayan bir biçimde fazla hareketlilik göstermesi sorununa Hiperaktiflik denilmektedir. Çoğu ailenin muzdarip olduğu Hiperaktife bozukluğu tedavisi aksatılmamalıdır.
Genel Olarak 3-4 yaşlarında ancak çocuklarda görülen Hiperaktiflik, kimi zaman bebeklik döneminde de kendini göstermektedir. Hiperaktive sorunu olan tüm çocukların bilirkişi tedavisinden geçmeleri gerekir. Somurtkan durumda uyuma, huysuzluk, tedirginlik, kesintisiz yas gibi belirti ve öteki şikayetler denetleme altına alınmaz, bu durum keza çocuğa keza de ailesini zora sokmaktadır. Kızlara nazaran hiperaktivite sorunu erkek çocuklarda daha fazla görülmektedir. İşte, hiperaktivite bozukluğunun tedavi yöntemleri ve ailelerin hiperaktivite tedavisinde üstüne düşen görevler.
Hiperaktivite öbür nedenlerle olabilir. Bunlar aralarında; beyinde bir takım yapısal işlevsel bozukluklar, kalıtım etkisi, çevre etki görülmektedir. Hiperaktiflik gebelik döneminde saptama edilememektedir. Bu yüzden doğum öncesi herhangi bir önlem yada tedavi yoktur. Fakat hap, alkol ve sigara kullanımından kaçınarak tedbir alınabilir.
Hiperaktif çocuklar başlıca haylazlık ile karıştırılmaktadır.
Hiperaktif Çocukların Özellikleri Nelerdir?
Dikkat eksikliği ve fazla hareketlilik belirtilerinin dış uyaranlara ast olmadan geliştiği görülür.
İlgileri kısa süreli olduğu için tez sıkılıp başladığı bir işi yarım bırakırlar.
Yaşıtları ile ya da kardeşler ile ilişki sorunları görülür.
Agresif davranışlar yaparlar.
Heyecan ve adrenalin arayan davranışları vardır.
Hayallere dalma ve koordinasyon eksikliği görülmektedir.
Çocuk çok hareketlidir, olduğu yerde duramaz. Oturduğu yerde uzun zaman duramaz anında kalkar.
Kendilerini yoklama etmelerindeki güçlük nedeniyle nerede durmaları gerektiğini bilemezler. Korkusuzca davranmaları değişik tehlikelerle karşılaşmalarına niçin olur.
Tehlikeyi kavrayamaz, ansızın atılır. Soru bitmeden yanıt verir, tavır aralarına girer. Başladığı bir işi bitiremez.
Dikkat eksikliğinden dolayı dersleri anlayamaz. Mektep hayatında başarısızlık görülür.
Hiperaktivite Tedavisi ve Önemi
Hiperaktiviteden şüpheleniliyorsa hiç paniğe kapılmadan yerinde bir teşhis için bilirkişi doktora danışılmalıdır. Bunun bir hastalık olduğu ama çözülebilir bir problem olduğu bilinmelidir. Sevgi, saygı ve şefkat ile hiperaktif çocuklar a öteki sağlıklı çocuklara yakın bir artma ve gelişme gösterebilirler. Genelde aileler de ilaç kullanımını alışılmışlık yapacağı zannedilir ve ilaç kullanmaktan kaçınırlar. Ama ilaç göstermek alışılmışlık yapmaz. Hap kullanması gerektiği halde hap almayan çocuklarda bu rahatsızlık ilerleyerek madde kullanımı gibi daha fena alışkanlıklara sebep olabilir. Bundan dolayı uzman doktorun önerdiği çare uygulanmalıdır.
Bu çocukları ortama uydurmak zordur lakin etraf bu çocukları kabul etmeli ona kadar davranılmalıdır. Onlara kural koyarken uzman önerisi göz önünde tutularak anlayışlı bir şekilde davranılmalıdır. Hiperaktivite teşhisi koyulduktan daha sonra doktor, aile ve hoca birlikte bir tedavi stratejisi belirlemelidir. Aile ve öğretmenin yaklaşımı da asgari bilirkişi hekimin tedavisi değin önemlidir. Hiperaktif çocuğun öğrenme stratejisi öteki çocuklardan farklıdır. Bu çocuklarda dikkat eksikliği göz önünde tutularak, onların da katılımını karşılamak eğitim materyalleri kullanarak dikkatini çekmek gibi yöntemler kullanılabilir.
Bu engebeli süreçte muhakkak oysa en büyük güçlük ve katlanma gerektiren tahsis anne ve babaya düşmektedir. Çocuğa aleyhinde bir anlık öfke iyileşme sürecini etkileyeceği için oldukça ağırbaşlı ve sabırlı olmalıdırlar. Çocuğun sinirlenip kontrolden çıkacağını anlayınca ona derin derin nefes almasını anlatmak benzer süre da kendisi de yaparak örnek olmalıdır. Birlikte yürüşe çıkmak, oyunlar oynamak yanında olduğunu hissettirmek gerekir. Çocuğun odasını açık renklerde boyamak, dikkatini dağıtacak fazla eşya koymamak gerekir. Çocuğu jurnal tutmaya cesaretlendirmek, hissettiklerini özgürce yazmasını temin etmek gerekir. Hiperaktif çocuklarda besin de son derece önemlidir. Bilhassa tatlı ve kalorisi yüksek gıdalara uyarı edilmelidir. Dengeli ve ahenkli bir gıda programı uygulanmalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder