![]() |
| Günlük şeker tüketimine sınır getiriliyor |
Obezitenin önüne geçmek ve kronik hastalıklara dur seslenmek adına Türk Böbrek Vakfı harekete geçti.
Türk Böbrek Vakfı, kronik hastalıklar açısından önemli tehlike faktörü olan obeziteye aleyhinde, şeker kullanımının sınırlandırılması için harekete geçti.
Vakıf tarafından hazırlanarak Sağlık Durumu Bakanlığına sunulan "Aşırı Şeker Tüketiminin Önlenmesi Eylem Planı" çerçevesinde, jurnal şeker tüketiminin 150 gramdan 120 gram seviyesine düşürülebilmesi için incelemeler yapılacak.
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, obezitenin sağlığı bozan olağandışı veya fazla yağ birikimi olarak tanımlandığını belirtti.
İngiltere'de yer alan Imperial College tarafından yürütülen ve 1975-2014 yılları aralarında 20 milyon bayan ve erkeğin karoser kitle endeksi (BKİ) ölçümlerinin karşılaştırmasına dayanan araştırmanın, 1975'te 105 milyon olan obez kişi sayısının 2014'te 641 milyona yükseldiğini ortaya koyduğunu ifade eden Erk, "Araştırmacıların 'ağır bir obezite salgını' olarak adlandırdığı konuyla ilgili hükümetlerin acil olarak harekete geçmeleri gerekiyor." dedi.
Obezite sıklığının arttı
Erk, obezitenin kronik hastalıkların gelişmesinden sorumluluk sahibi en önemli faktörlerin başında geldiğini ve Türkiye'de de son yıllarda çocukluk çağı dahil çoğu yaş grubunda obezite sıklığının arttığını vurguladı.
Türkiye'de nüfusun takriben yüzde 20'sinin obezite sorunu yaşadığını bildiren Erk, BKİ açısından bakıldığında 18,50-24,99 aralığında olması gereken değerin 35 ve üstünde çıktığını ifade etti. Erk, bu değerin 25'i geçmesinin kilo sorununa, 30'u geçmesinin ise obeziteye dikkat çekici ettiğini dile getirdi. Türkiye'de obezite sınırını geçen takriben 3 milyon birey bulunduğunu aktaran Erk, "Erkeklerde obez nüfus oranı yüzde 20, kadınlarda yüzde 41. Yapılan hesaplamalar, ülke nüfusumuzun yüzde 16,5'ini oluşturan 18 yaş altı gençlerin 1,8 milyonunun obez olduğunu gösteriyor. Diğer bir deyişle, 3 milyon obezin 1,8 milyonu çocuk ve 18 yaş altı." dedi.
Tuzluktan daha sonra şekerlik de masadan kalkabilir
Vakıf Başkanı Erk, sağlığın korunması için önlenebilir risk faktörlerine yönelik farkındalık yaratılması, gıdalarda kullanılan tuzlu ve şeker miktarlarına ilişkin hukuki sınırlamalar getirilmesinin fazla kayda değer olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Erk, şeker tüketiminin sınırlandırılması amacıyla başta Sağlık Durumu Bakanlığı elde etmek üzere ilgili bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde hareket edebilecekleri bir eylem planı hazırladıklarını belirterek,"Türk Böbrek Vakfı, geçtiğimiz yıllarda fazla tuzlu tüketimine karşın ilgili bakanlıklarla işbirliği yaparak yürüttüğü çalışmalara bir yenisini daha ekliyor. Afiyet Bakanlığı ile bir eylem planı hazırlığındayız.
Plan çerçevesinde, Sağlık Bakanlığınca jurnal tuz tüketiminin 18 gramdan 15 grama düşürülmesi, ekmek, salça gibi yiyeceklerde tuzun sınırlandırılması ve yemek salonlarında masalarda tuzluk bulundurulmaması gibi uygulamaların hayata geçirildiği 'Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Eylem Planı'nın ardındaki jurnal şeker tüketimininin de düşürülebilmesi için çalışmalara başlandı diye konuştu.

0 yorum:
Yorum Gönder