Medikal Saglık ve Hastalıklar Saglık vede Fıtness uzreine bir blog.

Perşembe, Mayıs 19, 2016

Tüp Bebek

      




  Tüp bebek sahibi olmak isteyenler
Birçok sebepten kısırlık teşhisi konulan ve bir türlü bebek sahibi olamayan çiftlerin en son başvurduğu yöntem tüp bebek yöntemidir. Oldukça meşakkatli bir süreçten sonra bu yöntemle bebek sahibi olan anne ve babalar tüm sıkıntıları unutmakta, bebek sahibi olmanın mutluluğunu yaşamaktadır. 1 yıl boyunca normal yollarla bebek sahibi olamayan çiftler tüp bebek yapmak için ilk olarak işin ehli bir kliniğe başvurmalıdır. Beş aşamada gerçekleşen tüp bebek sahibi olma sürecinde ilk aşama çiftlerin muayene edilmesi ve gebelik geçmişinin öğrenilmesidir. Daha önce doğum yapmış veya düşükle sonuçlanan gebelikler yaşamış annenin eski raporları uzmanlar tarafından incelenir. Görüşme sonunda doktor tarafından tüp bebek tedavi kararı verilir.
Tüp bebek kararı alındıktan sonraki işlem yumurta toplanabilmesi için yumurtaların uyarılma ve olgunlaştırılma işlemidir. Ne kadar çok yumurta uyarılırsa o kadar iyi tercih yapılacak ve en sağlıklı yumurtalar transfer edilecektir. İlaçlarla oluşturulan yumurtalar genel veya lokal anestezi yöntemi ile anneden alınarak laboratuvar ortamında muhafaza edilir. Bu sırada babadan da sperm alınır. Anneden alınan yumurta ve babadan alınan sperm steril ortamda döllenir. Döllenen yumurtalar yine laboratuvar ortamında saklanır. İki veya üç gün içinde döllenen yumurtalar anne rahmine transfer edilir. Transfer işlemi 15 dakikada tamamlanır ve anne 12 gün sonra gebelik testi ile kontrol edilir.
En meşakkatli aşama olan yumurta toplama işlemi eskiden ağrı ve acı verici iken, günümüzde lokal veya genel anestezi ile ağrısız ve acısız gerçekleştirilmektedir. Annelerin korkularını ortadan kaldıran bu yöntem sayesinde artık anneler endişelenmeden tüp bebek sahibi olma kararı vermektedirler. İlk denemelerde başarısız olan anne ve babalar psikolojik olarak olumsuz etkilenmekte fakat deneme sayısı bakımından sınır konulmayan bu yöntemde birkaç denemeden sonra bebek sahibi olabilmektedirler. Tedavi boyunca kullanılan ilaçlar bazı annelerde yan etkilere yol açmaktadır. Bunların başında ani ruh hali değişimi gelmektedir. Karında hissedilen ağrı, ishal, kusma, ödem, baş ağrısı ve halsizlik bunlardan belli başlılarıdır. İkiden fazla yumurtanın transferinin yasal olarak yasaklanması ile en fazla iki gebelik oluşmakta, çoğul gebelikler böylece önlenmektedir. Normal gebeliklere göre düşük riski aynı olan tüp bebek gebeliklerinde annenin yaşı çok önemlidir. Zira 40 yaşından sonra gebeliğin gerçekleşme şansı düşmektedir.




1 yorum:

  1. Normal yollardan bebek sahibi olmaları mümkün olmayan çiftlerin diğer bir seçeneği de tüp bebek yolu ile bebek sahibi olmalarıdır.

    YanıtlaSil

Sosyal Ağlar

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İLARİS MEDİKAL. Blogger tarafından desteklenmektedir.

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Yandex

Yandex.Metrica

Kategoriler

Copyright © İLARİS MEDİKAL | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com