Medikal Saglık ve Hastalıklar Saglık vede Fıtness uzreine bir blog.

Salı, Mayıs 03, 2016

Daha Az Kanser


Bütün organlara yayılarak bir yılda 280 bin insana ulaşan kan­ser vakalarının 150 000′i ölümle sonuçlanmaktadır. Günümüzde iki milyon insan kanserle yaşamaktadır, fakat kanser uzmanlarına göre bu aşırı rakam aniden belirmemiş, bilinçli olarak toplan­mıştır. Içki ve sigara içmeye devam eder ve güya bu hastalık yokmuş gibi yaşarız. Önemli hiçbir önlem almadan bu rakamı çev­remizdeki kirliliği düşürmeden kurallara karşın, milyonlarca si­gara içmeyen insan diğerleri gibi dumana maruz kalır.
Tüm kanserler düzensiz hücrelerin anormal şekilde çoğal­masına dayanır; herkes bir anda farklılaşabilir ve özel faktörlerin birleşmesiyle bu koşul sonuçlanabilir. Sigara özellikle solu­num yolu kanserlerine yol açmasıyla bilinir, kırmızı et ya da lif eksikliği de bağırsak kanserini tetikler.
Bizim amacımız son derece eksiksiz bir liste sunmak yok, lakin çok sık görülen bu dört kanser türü yaşamsal afiyet bilgile­rimizde fazla etkili bir yere sahiptir.
Akciğer kanseri
Sıranın başında yer alır, bu hastalık toplumsal sağlık durumu açısın­dan koskocoman bir problemdir. Bu hastalık erkeklerde ölümün birincil, kadınlarda ise üçüncü sebebi olan bir yere sahiptir. Son 50 yılda görülürlügü % 20 artmıştır, çünkü kadınlar da ne eyvah ancak giderek daha çok sigara içmektedir. İngiltere ve Amerika Birle­şik Devletleri ’nde bronş kanseri kadınlarda ölümün birincil nedeni olan göğüs kanserinin de önündedir… Akciğer kanserinin sıklığı­nı azaltmak için yapılacak en kolay şey sigara içmemek (ve tabii ancak hemen adamak), ama solunum yolları kanseri oluşumunda başka faktörler de yer alır; örneğin meyve ve sebzelerden yok­sun bir beslenme.

Bağırsak kanseri
Endişe verici bir şekilde ikinci sı­rayı alır ve Fransa ’da her sene yakla­şık 16 bin insanın ölümüne sebep olur. iki cinste ayrı ayrı düşünüldü­ğünde bu kanser erkeklerde pros­tat ve akciğer kanserinden daha sonra üçüncü sırayı alır, kadınlarda ise göğüs kanserinden sonradan ikinci sı­rayı alır. Keskin bir şekilde bes­lenmeye tabi olarak ortaya çıkar ve bugün Okinavva modeli olarak tanıdık rejim yardımıyla önlenir. Lifler, folat ve karotenlerle (meyve ve sebzelerde) balıkta (daha az ette ve domuz eti ürünlerinde) yavaş pişirme metodları da korunmak için basit ve çok etkili iyi yöntemlerdir.

Göğüs kanseri
Üçüncü olarak birçok kurbanı olan göğüs kanseri her 11 ka­dından birinde görülür. Her sene toplamda yaklaşık 42 bin insanın kansere yakalanışının ve bir yılda 11 bin ölümün nedenidir. Ba­zı besinler koruyucu olarak açıklanmakta ve bu besinler Okina-wa rejiminde de bulunmaktadır. Bsunlar en ince ayrıntısına kadar jurnal tüke­tilenler arasındadır; soya fasulyesi bilhassa isoflavonlar sayesin­de yararlıdır; hormonları kanserden korumada fazla etkilidir, (gö­ğüs, prostat) ve su yosunları ve nitelikçe çelimsiz olan et ve süt ürünleri de aynı etkiyi sağlamaktadır. çok büyük rol oynayan diğer faktörlerden birisi de fiziksel egsersizdir. Birçokaraştırma gerçek bir etkinliğinin yapılmadığını ortaya koymaktadır. Bilim adamlarının verdikleri bir örneğe göre haftada 3-5 saat yürümek son derece yararlıdır. Bu aslında de fazla değildir. Düne orta­lama bir saat bile düşmemektedir. Çalışma göğüs kanserinden korur ve diğer yanlamasına tatmin edici iyileşmeyi hızlandırır. Yapılan di­ğer çalışmalar göstermektedir oysa spor yumurtalık kanseri riskini de azaltı. Bedensel etkinlik sadece kalbi korumaz, aynı zamanda kanser riskini de kuvvetli oranda azaltır; bilhassa de kadınlarda…

Prostat kanseri
Her sene 40 bin erkekten daha fazlası prostat kanserine yakala­nıyor. Fransa ’da erkeklerde akciğer kanserinden sonra, bağır­sak kanserinden önce ikinci ölüm nedenidir. 70 yaş üstünde ya­kalanılan kanserlerden meydana gelen ölümlerde ise ilk sebep-dir. Görülüyor ki besin bir defa da Okinawa ’lıların hayatları­nı kırtarmaktadır. Mesela soya, günümüzde beslenme olarak çok varlıklı bir sebze ve prostat sağlığı açısından inkâr edilemez bir faktördür.”Kanser, alışkanlıklarımıza bağlı olarak tehdit haline gelmiş fena bir hastalıktır. Bu alışkanlıkların aralarında sigara, besinsel şartların değişmesi, aşırı alkol sayılabilir,” diye belirtiyor David Khayat (Pierre ve Marie Curie Üniversitesi Tıp Profesörü; Pitie Salpetri-ere Hastanesi Kanseroloji Servis Şefi). “Başlıca kanserlerin geli­şiminde kalıtımsal özellik cılız bir etkendir, lakin her durumda önemlidir: Bağırsak kanseri için % 35, göğüs kanseri için % 27, prostat kanseri için bu oran % 47′dir. Bu oranlar zarfınfa yapıla­cak pek bir şey yoktur, kanser hastalıkları genlerle taşınırlar. Ba­zı ikizlerin (benzer geni içeren) bunun bir rahatsızlık olarak gelişebi­leceğini ve öteki yana “hayati alışkanlıklarımızla gelişme-diğini”nin kanıtıdır. Claudine Junien (INSERM U 383, Kalıtımsal Kromozonlar ve Kanser, Necker Hastanesi).

Ve Okinavva ’da
Okinawa ’da bir kanserin gelişme riski Avrupalılara oranla çok düşüktür. “Hormonlara alt” kanserlerin % 80 dolaylarında daha az görüldüğü söylenilebilir. Göğüs kanseri, prostat kanseri ve rahim kanseri bunların arasında en yaygın olanlardır ve biz­de ne eyvah fakat sayısız kurbanları vardır. Okinavva hayat biçimiy­le yaşayanları muhakkak bir biçimde kanserden korunur.
Kanserin gerçekten fazla az olduğu bir dünya düşünün; teşhis­dığınız hiçbir insan kanserden acı çekmiyor! Şüphesiz Okina-wa ’dasınız!
Riski Arttıranlar
-Sigara
-Içki (daha çok içmek kanserin ilerleme riskini arttırır)
-Obezite
-Hava kirliliği (atmosferik, fakat aynı zamanda böcek ilaçları, hormonsal kirlilik vb.)
-Uyumsuz gıda (özellikle meyve ve sebzeden yoksun bir beslenme liflerden, flovonoidler ve vitaminlerden veya aşı­rı kalori)
-Balıklar ve etler (tuzlanmış)
-Et, balık ve yağlı ızgaralar
-Sedantarite
-Fazla Hormon tedavileri (ilaç, klasik menopoz tedavisi vb.)
-Geç gebelik
-Güneş (aşırı)

Önlemeye yardımcılar
-Eksik kalorili, dengelenmiş, dağıtılmış sebze olarak zengin (taze ve ku­ru meyveler ve sebzeler, Tam tahıllar
-Fiziki çalışma
-Gereklilik olarak kilo kaybetmek
-Dere (bilhassa yeşil nehir)
-Soya (ve ürünleri soya ezmesi)
-Su yosunu -Balık
-İyi yağlar (bitkisel yağlar balık yağı)
-Güneş (ölçülü olarak)
-Adaleli ve ince bir vücut (eksik yağlı)

2 yorum:

  1. Avrupa bence kanser tedavisi açısından bizden çok önde. Araştırmalara göre ilerleyen tıp çalışmaları avrupa'da kanserin düşüşte olduğunu yazıyor ve bu çok önemli bir haber.

    YanıtlaSil
  2. Beslenmenin kanser üzerinde etkisi olduğu artık herkes tarafından kabul edilmektedir.İşe beslenmemizi düzenleyerek başlayabiliriz.

    YanıtlaSil

Sosyal Ağlar

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İLARİS MEDİKAL. Blogger tarafından desteklenmektedir.

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Yandex

Yandex.Metrica

Kategoriler

Copyright © İLARİS MEDİKAL | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com