Melaleuca alternifolia |
Latincesi Melaleuca alternifolia olan ülkemizde akarsu ağacı olarak tanınan bu bitkinin yağı mantar düşmanı.
Akarsu ağacı yağı terpinenler, cineol ve cineol türevleri, limonen ve sabinen gibi kıymetli bileşenler taşır. Dere ağacı yağının akarsu ağacı ile ilgisi olmamakla birlikte keşfi esnasında nehir olarak tüketildiğinden bu isimle (tea tree) anılır. Çay ağacı yağı bilhassa mantar ve bakteri oluşumunu engellemekte ve gidermektedir. Aromaterapide çivi ve but mantarı, genital bölge mantarları, saç mantarları ve el mantarlarında kullanılır. Fazla bariz bir yapısı vardır. O sebeple alıngan bölgelerde seyreltilerek kullanılmalıdır.
Dere ağacı yağı problemli yağlı ciltler için de idealdir. Bu yağdan tonik yapılıp her gün deri bu tonikle silinebilir. bununla birlikte akarsu ağacı yağı kompres yöntemiyle her akşam sivilce ve aknelere uygulanabilir.
Dere ağacı yağının ilginç bir başvuru alanı da dişler. Haftada bir veya iki kez diş fırçasına 3 damla damlatılarak dişler bu yağ ile fırçalanırsa, diş beyazlaması, diş çürümelerinin önüne geçilmesi, ağız içi enfeksiyonlarının engellenmesi gibi öyle çok faydası görülebilir.
Melaloyka olarak da tanıdık bu bitkinin yağı ile yapılan bir takım araştırmalar da şu şekilde:
1) Bassett ve ekibi tarafından 1990 ’da %5 ’lik Melaloyka eter yağı ile akne üstünde çare denemesi yapılmıştır. Bir grup Melaloyka eter yağı ile öteki bir grup ise kimyasal ilaç Benzolperoksid ile çare edilmişlerdir. Sonuç Olarak Melaloyka yağının Benzolperoksid kadar etkin olduğu ve keza bağlı tesirinin olmaması nedeni ile seçim edilmesi gerektiği saptama edilmiştir. (ZP.2.96.111)
2) Willams ve ekibi 1995 ’de Çivi mantarı (etap ve el parmaklarındaki) hastalığı olan halk üstünde deneyler yapmışlardır. Bir grup %5 ’lik Melaloyka eter yağı ile ikinci grupta kimyasal hap %1 ’lik Clotrimazol ile çare denemesi yapılmıştır. 3 ay süren tedavide %5′ lik Melaloyka yağı ile tedavi olanların %60 ’ında iyileşme görülmüş ve kimyasal ilaçtan daha etkili olduğu saptama edilmiştir. (ZP.2.96.111)
3) Dr. Belaiche 1985 ’de Paris ’te Tıp fakültesine bağlı olarak çalışan Phytotherapie (Fitoterapi) bölümünde yaptığı deneylerle vajina mantarı ve mesane iltihaplanmasını iyileştirmiştir. (NH.6.96.348)
Özellikle bakteri ve mantar oluşumunu engelleyen bir bitki olan akarsu ağacı bitkisi başka sağlık problemlerinde de kullanılmaktadır.
YanıtlaSil