Medikal Saglık ve Hastalıklar Saglık vede Fıtness uzreine bir blog.

Pazartesi, Şubat 07, 2011

Saç Dökülmesinin Alejik Nedenleri






1) alerji ve troit:
Bazı allerjik hastalıklar tiroid hastalığı ile birlikte sık görülürler. Ürtiker (kurdeşen) denilen ve ciltte kabarıklık ve kaşıntıyla kendini belli eder hastalık, burun tıkanıklığı burunakması,çok sık hapşırma allerjik rinit özellikle tiroid antikoru (anti-TPO) yüksek olanlarda daha fazla görülmektedir. Tiroid hastalarında allerjik hastalıkların neden fazla olduğu daha belirlenememiştir.
Allerjik riniti (saman nezlesi) olanlarda bazen Graves hipertiroidisi denen tiroid bezinin fazla çalışması hastalığı ortaya cıkmakta ve nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ürtiker denen ciltte kırmızı renkte kabarıklık ve kaşıntılarla kendini gösteren hastalığı olan kişilerde tiroid hormonlarında değişiklik veya bunların % 5-35’inda kanda anti-TPO antikor yüksekliği sıklıkla birliktedir. Antikor düzeyi yüksek olan hastalarda ise % 40-54 oranında tiroid bezi yetmezliği veya sadece TSH yüksekliği vardır.
Graves hipertiroidi (zehirli guatr) hastalığı olan kişilerin büyük bir kısmında ürtiker (kurdeşen)hastalığı mevcuttur.
Bu nedenle ürtikeri olan hastalarda tiroid hormon tetkiklerini ve anti-TPO ve anti-tiroglobulin tiroid hormonları normal olsa dahi levotiroksin içeren tiroid ilaçlarını kullanmak faydalı olabilmektedir. Bu ilaçları kullanan hastalarda ürtiker hastalığının daha çabuk düzeldiği saptanmıştır.Antikorlarını ölçmek ve belirli aralıklarla takip etmelidir. Ürtikerli hastalarda tiroid hormonları normal olsa dahi levotiroksin içeren tiroid ilaçlarını kullanmak faydalı olabilmektedir. Bu ilaçları kullanan hastalarda ürtiker hastalığının daha çabuk düzeldiği saptanmıştır.
2)Saç dökülmesi ve troit
Vücuttaki kılların ve hatta kaşların gelişimi için tiroid hormonlarının kanda yeterli olması gerekir. Tiroid bezi yetmezliğinde tiroid hormonları kanda azaldığından saçlarda dökülme başlar ve hatta kaşların dış kısımlarında da dökülme olur. Tiroid hormon azlığında vücudun bütün metabolizması yavaşladığından bağırsaklardan emilen vitamin ve minerallerin bozukluk da saçların dökülmesine katkıda bulur. Bu kişiler tedavi amacıyla içinde levotiroksin ilacı bulunan tiroid ilacı kullanmaya başladıktan sonra saç dökülmesi azalır, durur ve saçlar yeniden çıkmaya başlar. Bunun yanında vitamin desteği yapılmalı ve eksik mineraller varsa (demir, çinko gibi) alınmalıdır. Ayrıca omega 6 yağ asitleri desteği de faydalıdır. Hormonlar normale gelmesi uzun zaman alır. Bu nedenle acele etmeyiniz. Hormonlar normale geldiği halde saç dökülmesi devam ediyorsa başka hormon bozuklarından kaynaklanıyor demektir.Kadınlarda görülen erkek tipi bir saç dökülmesi kandaki erkeklik hormonunun (testosteron) artmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu kişilerde yumurtalıkların ve böbreküstü bezi hormonlarının incelenmesi gerekir.
Alopesi areata (saçkıran) hastalığında sık görülür. Saçkıranı olan hastalarda tiroid hormonlarına ve anti-TPO antikoruna bakılması faydalıdır. Eğer hormon düşüklüğü veya antikor yüksekliği varsa tiroid hormon ilacı verilmelidir.
kanında tiroid hormonu yüksek olan hastalarda saçlarda incelme ve dökülme olabilir. İlaçlarla tedavi edilince saç dökülmesi azalır ve kaybolur. Bu ilaçlar aslında saç dökülmesini artırmazlar. Ancak ilacın dozu fazla gelirse bazen saç dökülmesinde artış olabilir. Bu kişilerde hormon ölçümü yapılmalı ve bu arada demir, çinko eksiklik ve kansızlık olup olmadığı araştırılmalıdır. Özellikle kadınlarda demir eksikliğine bağlı kansızlık ve saç dökülmesi çok olduğu için öncelikle demir eksikliği konusunda araştırma yapmak gerekmektedir.Saç dökülmenizi durdurmak ve yeni sağlıklı saçlara sahip olabilmek için para iadeli hgf saç spreyini kullanmanızı önemle rica ederim.
www.ilarismedikal.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Sosyal Ağlar

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İLARİS MEDİKAL. Blogger tarafından desteklenmektedir.

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Yandex

Yandex.Metrica

Kategoriler

Copyright © İLARİS MEDİKAL | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com