Medikal Saglık ve Hastalıklar Saglık vede Fıtness uzreine bir blog.

Çarşamba, Nisan 05, 2017

Çift Cinsiyetlilik (Psödohermafroditizm)


Çift cinsiyetlilik, temelde cinsiyetin net olarak anlaşılamaması, yani kız görünümünde erkek ya da erkek görünümünde kız olma durumuna verilen ad.

Bu kişiler ya kadın (XX) ya da erkek (XY) kromozom yapısına sahipler ve cinsiyetleri doğduklarında iyice anlaşılamıyor; yani kuşkulu dış genital yapıya sahip oluyorlar. Cinsiyetlerine, oysa yapılan kromozom analizi sonucunda karar verilebiliyor. Eğer bu durum farkedilmezse, üreme organları bir kız çocuğunkine benziyor diye, bir erkek çocuğu kız olarak yetiştirilebiliyor. İleride adet görmediği vakit yapılan araştırmalar sonucunda bu kişinin sahiden erkek olduğu anlaşılıyor.

Dış üreme organları kadınlarınkinin, iç üreme organlarıysa erkeklerinkinin yapısında olan ve XY kromozomu taşıyan bu kişiler tıpta “erkek psödohermafrodit” olarak anılıyorlar. Anne karnındaki bebeğin erkek çocuğa dönüşmesi, bebeğin testislerinde, kolesterolden testosteron üretilmesine tabi. Eğer kromozom anormalliğine tabi olarak testisler gelişmediyse, testosteron salgılanamıyor ve erkek üreme organları gelişemiyor. Çift cinsiyetin öteki bir nedeni de, maksat hücrelerin testosterona dirençli olması. Hücreli direnci sebebiyle testosteron etkisini gösteremiyor ve yeniden erkek üreme organları gelişmiyor.

Erkek psödohermafroditizminin en sık görülen nedeniyse, erkek embriyoda üreme organları nın oluştuğu birincil aylarda testosteron hormonunun, farklı alanlara yönlendirilmiş enzim yetersizliklerine emrindeki olarak yeterince salgılanmaması. Kolesterolden testosteron üretilmesi sürecinde birçok enzim atama alıyor. Bu imal basamaklarında progesteron, androsteron ve sonuçta testosteron oluşuyor. Eğer bu basamaklarda görev alan enzimlerin bir ya da birkaçında sorun varsa, testosteron üretilemiyor. Buna emrindeki olarak erkek embriyoda dış üreme organları gelişemiyor. Testisleri barındıracak olan, “skrotum” adı verilen keseler oluşmuyor ve testisler karın içinde kalıyor. Bu keselerin yerine, kız çocuklardaki “labium” güya katlantılar bulunuyor. Testosteron yetmezliğine tabi olarak penis de gelişmiyor ve klitoris yarı küçük bir oluşum olarak kalıyor. böylece bebek, dış görünüm bakımından kız çocuğuna benziyor.

Bu hastalığın anne karnında tanı edilmesi epeyce şiddet. Yeni doğan bebekte kuşkulu üreme organları teşhise asistan. Bebeğin metabolizmasını etkileyen bir enzim bozukluğu yok ve sadece üreme organlarında sorun varsa bunun tedavisi, 1-2 yaş aralarında yapılan bir dizi ameliyat. Bu ameliyatlarla testisler karın içinden indirilerek, keselerde olması gereken yere saptama ediliyorlar. Penis boyu uzatılıyor, çarpıklık gideriliyor ve penisin altına açılan idrar deliği uca alınıyor. Bu çocuklara ileri dönemlerde hormon tedavisi saptamak gerekiyor. Başarılı ameliyat ve tedaviler sonucunda bu erkekler bayağı cinsel işlevlerine kavuşabiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Sosyal Ağlar

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İLARİS MEDİKAL. Blogger tarafından desteklenmektedir.

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Yandex

Yandex.Metrica

Kategoriler

Copyright © İLARİS MEDİKAL | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com