Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Perhiz Uzmanı Merve Güler perhiz yaparken sıkça acıkan kişilere karabuğday tüketimini öğüt ediyor! Peki karabuğday diyet yaparken sıkça acıkmayı nasıl engelliyor?
Perhiz yapanların seçim ettiği yiyeceklerden bir parça başına de, karabuğday… Peki, karabuğdayın aslında perhiz için içten bir seçenek olup olmadığı hakkında tatmin edici bilgiye sahip misiniz? Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Perhiz Uzmanı Merve Güler, karabuğdayla ilgili merak edilenleri anlattı.
Esansiyel mineraller açısından iyi bir kaynak olan karabuğday unu, diğer tahıl unlarından daha yüksek oranda çinko, bakır ve magnezyum içeriyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Perhiz Uzmanı Merve Güler, bununla birlikte yüksek miktarda B1, B2, B3 ve E vitamini içeren bu besin hakkında şunları söylüyor: “Karabuğday, lif ve vitamin içeriğinin zengin olmasından dolayı diyetlerde sık kullanılıyor. Lif içeriğinin pozitif olması uzun süre tokluk duygusal veriyor ve bağırsakların seri çalışmasını sağlıyor. Özellikle sık acıkan kişilerin daha kararlı diyet yapmasına muavin oluyor.”
Gluten içermiyor
Kabuğu soyulmuş ve öğütülmemiş karabuğday, lapa ya da un şekline getirilerek, pankek, noodle ve bisküvi hazırlamada seçim ediliyor. Yüksek biyoyararlılığa sahip protein ve dengeli aminoasit kompozisyonu içeren karabuğday, en fazla Çin, Rusya Federasyonu, Kazakistan ve Ukrayna’da yetişiyor. Asya’da noodle ve jel yapımında, Avrupa ve Rusya’da pankek yapımında, İtalya’da ise makarna yapımında kullanılan ve epeyce kayda değer bir içeriğe sahip geleneksel bir gıda olan karabuğdayın gluten içermediğinin altını çizen Besin ve Perhiz Uzmanı Merve Güler, “Bu Nedenle çölyak hastası olan kişiler de karabuğdayı rahatlıkla tüketebiliyor. Alerjik bir etkiye görülmüyor” diyor.
Karabuğday kullanılarak fazla leziz salata ya da çorbası yapılabiliyor. Beslenme ve Perhiz Uzmanı Merve Güler, karabuğday ile yapılabilecek birkaç tarifi ise şöyle paylaşıyor:
Karabuğday salatası: Tencereye bir yemek yemek kaşığı zeytinyağı koyup, üstüne küp küp doğranmış bir baş soğan ve iki diş sarımsak ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine doğradığınız bir domates ve bir havucu ilave edin. Bir yemek yemek kaşığı salça ekleyip bir vakit kavurduktan sonra sanki kıvamda haşladığınız bir su bardağı karabuğdayı koyun. Üzerine sıcak su koyup karabuğday yumuşayana değin pişirin. İstediğiniz yeşilliklerin üstüne pişirdiğiniz karabuğdaydan 4-5 kaşık koyabilirsiniz.
Karabuğdaylı soğuk çorba: Karabuğdayı ve nohudu ayrı olarak haşlayın. 1 kase yoğurda, haşlanmış olan iki yemek yemek kaşığı karabuğday ve iki yemek yemek kaşığı nohut koyun. Üstüne nane ekleyerek servis edebilirsiniz.
Buğday ailesinden yok
İsmine karşın buğday ile akrabalığı olmayan ve kuzukulağıgiller ailesine emrindeki karabuğday, Çin'in dağlık bölgelerinde ve kuzey yarımküre ülkelerinde yetişiyor. Yüksek doruklarda kısa bir sürede yetişebilme özelliği bulunan karabuğdayın tarımı, ikinci derece tarım olmasına rağmen tahıl üretimi yapan ülkelerin derhal hepsinde üretiliyor. Ekinler (karabuğday) tahıl olmasa da başvuru formu benzerliği nedeniyle ekin tohumları, tahıl tanecikleriyle beraber sınıflandırılıyor. Tahıl taneleri genelde insan besini ve hayvan yemi olarak kullanılıyor.
Diyet yapanların tercih ettiği yiyeceklerden bir adam başına de, karabuğday… Peki, karabuğdayın fiilen perhiz için dürüst bir seçenek olup olmadığı hakkında tatmin edici bilgiye sahip misiniz? Acıbadem Ankara Hastanesi Gıda ve Diyet Uzmanı Merve Güler, karabuğdayla ilgili merak edilenleri anlattı.
Esansiyel mineraller açısından iyi bir kaynak olan karabuğday unu, öteki tahıl unlarından daha yüksek oranda çinko, bakır ve magnezyum içeriyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Besin ve Diyet Uzmanı Merve Güler, bununla beraber yüksek miktarda B1, B2, B3 ve E vitamini içeren bu besin hakkında şunları söylüyor: “Karabuğday, lif ve vitamin içeriğinin zengin olmasından nedeniyle diyetlerde sık kullanılıyor. Lif içeriğinin pozitif olması uzun zaman tokluk şehvetli veriyor ve bağırsakların süratli çalışmasını sağlıyor. Bilhassa sık acıkan kişilerin daha kararlı perhiz yapmasına tezgâhtar oluyor.”
Gluten içermiyor
Kabuğu soyulmuş ve öğütülmemiş karabuğday, lapa veya un şekline getirilerek, pankek, noodle ve bisküvi hazırlamada tercih ediliyor. Yüksek biyoyararlılığa sahip protein ve dengelenmiş aminoasit kompozisyonu içeren karabuğday, en fazla Çin, Rusya Federasyonu, Kazakistan ve Ukrayna’da yetişiyor. Asya’da noodle ve jel yapımında, Avrupa ve Rusya’da pankek yapımında, İtalya’da ise makarna yapımında kullanılan ve epeyce kayda değer bir içeriğe sahip geleneksel bir gıda olan karabuğdayın gluten içermediğinin altını çizen Besin ve Perhiz Uzmanı Merve Güler, “Bu Nedenle çölyak hastası olan kişiler de karabuğdayı rahatlıkla tüketebiliyor. Alerjik bir etkiye görülmüyor” diyor.
Karabuğday kullanılarak çok lezzetli salata veya çorbası yapılabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, karabuğday ile yapılabilecek birkaç tarifi ise şöyle paylaşıyor:
Karabuğday salatası: Tencereye bir yemek yemek kaşığı zeytinyağı koyup, üstüne küp küp doğranmış bir baş soğan ve iki diş sarımsak ekleyerek pembeleşinceye dek kavurun. Üstüne doğradığınız bir domates ve bir havucu ek edin. Bir yemek kaşığı salça ekleyip bir zaman kavurduktan sonra sözde kıvamda haşladığınız bir su bardağı karabuğdayı koyun. Üstüne sıcak su koyup karabuğday yumuşayana dek pişirin. İstediğiniz yeşilliklerin üzerine pişirdiğiniz karabuğdaydan 4-5 kaşık koyabilirsiniz.
Karabuğdaylı soğuk çorba: Karabuğdayı ve nohudu ayrı olarak haşlayın. 1 kase yoğurda, haşlanmış olan iki yemek kaşığı karabuğday ve iki yemek yemek kaşığı nohut koyun. Üstüne nane ekleyerek servis edebilirsiniz.
Buğday ailesinden yok
İsmine rağmen buğday ile akrabalığı olmayan ve kuzukulağıgiller ailesine yan karabuğday, Çin'in dağlık bölgelerinde ve kuzey yarımküre ülkelerinde yetişiyor. Yüksek doruklarda kısa bir sürede yetişebilme özelliği yer alan karabuğdayın tarımı, ikinci derece tarım olmasına rağmen tahıl üretimi yapan ülkelerin anında hepsinde üretiliyor. Ekinler (karabuğday) tahıl olmasa da kullanım benzerliği sebebiyle ekin tohumları, tahıl tanecikleriyle beraber sınıflandırılıyor. Tahıl taneleri genel olarak insan besini ve hayvan yemi olarak kullanılıyor.
0 yorum:
Yorum Gönder