Milyonlarca yaşlı insan, bilhassa de kadınlar kadar kemik erimesine karşısında kullanılan kalsiyum haplarının faydadan ziyade zararlı olabilecekleri bildirildi.
Almanya ’ da 35-64 yaşları arasında olan 23.980 kişinin 11 yıl takip edilmeleriyle yapılan araştırmada ahenkli olarak kalsiyum hapı kullanan insanlarda kalp krizi riskinin yüzde 86 daha fazla olduğu ortaya çıktı.
‘Heart ’ isimli tıp dergisinde yayınlanan egzersiz süt, peynir gibi besinlerle yeterli miktarda kalsiyum alanların yürek krizi riskinin kalsiyumdan fakir diyetle beslenenlere kadar daha düşük olduğunu da gösteriyor.
Araştırmayı yapan uzmanlardan Sabrine Rohrmann “Kalsiyum kayda değer bir mineraldir” diyor ve ekliyor:
“Fakat mega-dozlarda kalsiyum kullanmanın bir faydası olmadığı da besbelli. Erişkinlerin günde bin miligram kalsiyum alması tatmin edici. Bu da süt, yoğurt, peynir gibi hayvansal ürünler ve fasulye, brokoli, ıspanak, barbunya gibi sebzelerle temin edilebilir.
Kalp krizlerinin hap olarak alınan kalsiyumun çabucak emilerek kanda yüksek miktarlara ulaşması sonucu geliştiğini düşünüyoruz. Besinlerle alınan kalsiyum yavaş emildiği için kandaki miktarı da pozitif olmuyor.”
Kalsiyumun fazlası zararlı
Gereğinden pozitif kalsiyum alınmasının zararlı olduğu gerçekte yeni ortaya çıkan bir veri değil.
Dr. S. Seely, 1991 ’ de İnternational Journal of Cardiology dergisinde Batılı ülkelerde aterosklerozun esas sebebinin fazla kalsiyum olduğunu, insanların günde 200-300 gram kalsiyum aldığı ülkelerde damar hastalıklarına çok eksik rastlandığını ileri sürmüştü.
Seely ’ e göre, genç erişkinler için günde 300-400 gram, yaşlılar için ise daha az kalsiyum yeterli.
2010 senesinde yayınlanan iki bambaşka meta-analizde de kalsiyum ile yürek krizleri aralarında ilişki olduğu emin ve kalsiyum hapları kullananlar uyarılmıştı.
Kalsiyum haplarının yürek krizi üzerine etkileri konusunda çalışmaları olan Auckland Üniversitesinden İan Reid da şunları söylüyor:
“Biz de kendi çalışmamızda kalsiyum alanlarda kırık riskinin yüzde 10 azaldığını ama kalp krizi riskinin de yüzde 25 arttığını bulmuştuk.
Bu, 1000 kişiye 5 yıl süreyle kalsiyum verildiğinde 26 kırığın önleneceği lakin buna karşılık 14 kişinin kalp krizi, 10 kişinin felç geçireceği ve 13 ’ ünün de öleceği manasına geliyor.
Hap olarak alınan kalsiyum damar duvarını zedeleyerek yürek krizlerine yol açıyor. Kalsiyum hap biçiminde yok, kalsiyum ihtiva eden besinlerle alınmalıdır.”
Kalsiyumun böbrek taşları, kabızlık ve akut batın sendromu gibi riskleri olduğu da unutulmamalıdır.
Araştırmanın yetkisiz tarafları
Bu araştırmada yürek krizleri ile kalsiyum aralarında bir ilişki olduğu muhakkak olmakla beraber bunun gözleme dayalı bir egzersiz olduğunun, sebep-sonuç ilişkisini ispatlamadığının altını çizmek isterim.
Araştırmaya katılanların yarısının hangi vitamin ve destek ürünlerini aldıklarını uzun uzadıya yazmış olmaları ve fakat yüzde 1.5 ’ inin kalp krizi geçirmiş olmaları araştırmanın cılız yönleri olarak gösterilebilir.
Değerlendirmede yürek krizine sebep olabilecek başka faktörler de hesaba katılmış olmakla beraber, bilinmeyen başka etkenlerin rolünün olmadığını bahis etmek de muhtemel değildir.
Gelelim neticeye
Kalsiyuma bütün dünyada olduğu gibi bizde de “doğal beslenme desteği” gözüyle bakılır; tıpatıp vitaminlerde olduğu gibi pozitif alınsa da zararının olmayacağı sanılır.
Kalsiyumun kemik kırıklarını önlemedeki yetersizliği de dikkate alınmalı ve rastgele değil, kuşkusuz zorunlu olan durumlarda kullanılmalıdır.
BİR: Sağlıklı bir yaşam için günde 1 gram kalsiyum yeterlidir.
İKİ: Kalsiyum hap olarak değil süt ürünleri ve kalsiyumdan zengin yeşil yapraklı sebzelerle alınmalıdır.
ÜÇ: Yeteri değin kalsiyum alınmaması da dinç bir hayatla bağdaşmaz.
Kayak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/05/24/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/kalsiyum-haplarinda-yürek-krizi-tehlikesi/
0 yorum:
Yorum Gönder